SDE++ voor het eerst opengesteld op 24 november

De minister van Economische Zaken stelt jaarlijks subsidie beschikbaar voor het stimuleren van hernieuwbare energieprojecten via de subsidieregeling SDE++. De SDE++ is een verbreding van de voormalige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+).

Op 24 november wordt de SDE++ voor het eerst opengesteld. Voor de glastuinbouw is deze regeling vooral van belang voor investering in geothermie en biomassa, aldus Piet Boekharst van Glastuinbouw Nederland. Hij wijst er ook op dat in 2020 ook restwarmte als categorie is toegevoegd.
 
De SDE++ stimuleert daarmee niet alleen hernieuwbare energie, maar breder opties die CO2-reductie opleveren. 


Foto: biomassa-installatie bij Hoogweg Paprikakwekerijen. Archief: GroentenNieuws

Meer aandacht voor CO2 in 2021?
Voor de openstelling SDE++ 2021 heeft Glastuinbouw Nederland in samenwerking met betrokken partijen input geleverd in de jaarlijkse marktconsultatie van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hoofdpunt is het toevoegen van de optie CO2-levering (CCU) aan de glastuinbouw en het openstellen van de optie aquathermie en het verbeteren van de restwarmtesubsidie. Ook heeft Glastuinbouw Nederland gepleit voor de opties CO2-afvangst bij houtstook en bij groengasproductie. Voor geothermie is het standpunt dat de bedragen omhoog moeten in plaats van omlaag, omdat de projecten door diverse oorzaken duurder worden.

Categorieën warmte en elektra
Verder heeft Glastuinbouw Nederland bedenkingen geuit met betrekking tot de vormgeving van nieuwe methode van rangschikking €/vermeden ton CO2 in plaats van €/opgewekte hernieuwbare energie. Goed is dat niet alleen hernieuwbare opties in aanmerking komen, maar in de wijze van rangschikken scoren warmteopties relatief lager dan elektra opties. Aanbeveling van Glastuinbouw Nederland is om in de rangschikking ten minste aparte categorieën warmte en elektra te maken. Eind dit jaar maakt EZK de inhoud van de SDE++ 2021 bekend en komt er meer duidelijkheid.

Meer informatie over SDE++ is hier bij RVO te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven