Voordelen ontzilt water voor tomatenteelt Almeria nu ook wetenschappelijk aangetoond

Kwaliteitsvolle tomaten telen met ontzilt water is mogelijk, zo heeft het Europese project Life Deseacrop (Desalinated seawater for alternative and sustainable soilless crop production) aangetoond. Het initiatief wordt gepromoot en uitgevoerd door Sacyr Agua.

Het empirische deel van het project vindt plaats op een proefterrein van de Universiteit van Almeria en de telersvereniging Anecoop, weet diariodealmeria.es.  Er zijn verschillende tests uitgevoerd waarbij gekeken werd naar de verschillen in productiviteit tussen de tomatenteelt op basis van ontzilt water uit de ontziltingsinstallatie in Carboneras enerzijds en verschillende mengsels van ontzilt water en bronwater anderzijds. Daarnaast werd ook de conventionele teelt in aarde vergeleken met de teelt op hydrocultuur met recirculatie van de voedingsoplossing.

“Hoewel ontzilt water al geruime tijd wordt gebruikt voor irrigatie, waren de voordelen ervan tot nu toe niet wetenschappelijk bewezen. Vanwege de weerstand die nog steeds bestaat bij de telers om met ontzilt water te besproeien, voornamelijk omwille van het hogere prijskaartje in vergelijking met ander irrigatiewater, wilden we die voordelen nu toch even in de verf zetten. Dankzij het Deseacrop-project hebben we kunnen aantonen dat een mengsel van ontzilt water en bronwater de opbrengst en kwaliteit van de gewassen verhoogt”, zegt Elena Campos, hoofd R&D bij Sacyr Agua.

Omgekeerde osmose
Nieuw is dat het project het drainwater (ongeveer 30% van de initiële irrigatie) ontzilt via omgekeerde osmose om het opnieuw te kunnen gebruiken voor bevloeiing. Bovendien gebeurt de behandeling van het drainwater in de ontziltingsinstallatie met fotovoltaïsche zonne-energie.

"In de belangrijke teeltgebieden zoals Almeria of Murcia is er praktisch geen grondwater van goede kwaliteit meer, of moet het steeds dieper worden gezocht. Bovendien wordt de wateroverheveling van andere rivieren steeds moeilijker door de klimaatverandering, waardoor we bijna niet meer om de ontzilting van zeewater heen kunnen willen we de teelt veiligstellen”, legt Campos uit.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven