Bloeiende aardbeienteelt in Soedan

Aardbeien blijken het in vele delen van Soedan goed te doen en dit biedt kansen voor de export, wat ten goede komt aan een toestroom van welkome buitenlandse valuta. Op enkele teeltbedrijven levert een hectare aardbeien tussen de 10 tot 15 ton fruit op.

De aardbeienteelt is in Soedan relatief nieuw en het fruit blijkt het goed te doen in het warme klimaat van het land. De eerste persoon die aardbeien teelde was vermoedelijk de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Mansour Khalid. Hij teelde het gewas op zijn bedrijf in de buurt van Soba in het begin van de jaren tachtig. Het experiment van wijlen Khalid werd een succes. Zijn fruit werd geschikt bevonden voor zowel de lokale consumptie als de export.

Ook andere individuele experimenten slaagden erin om aardbeien te telen en te exporteren. Een daarvan was van Renad Hisham Abukshwa, een studente tandheelkundige geneeskunde aan de Almada'en Universiteit. Ze vertelde aan Sudanow: "Ik heb als jong meisje al van tuinbouw gehouden, omdat ik in een telersfamilie ben geboren."

Het aardbeienras dat het in Soedan het beste doet is het hittebestendige ras 'Festival California'. De vruchten zijn groot en zoet en geschikt voor export.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven