SmartGlass: minder waas bij nat weer en hogere hemisferische lichttransmissie

"Als je glas onder een microscoop bekijkt, zie je meestal een oneven oppervlakte, ook al lijkt het glad met het blote oog," zegt Michiel van Spronsen van Glascom Tuinbouw. Gehard floatglas, zoals het SmartGlass van Glascom, is geëtst en heel glad, wat verschillende voordelen biedt voor de teler.

Aanpasbare waas
SmartGlass is een diffuus floatglas dat geliefd is vanwege de gladheid, sterkte, de verdeling en verspreiding van licht en de aanpasbare haze. Condensatie leidt gewoonlijk tot een dichtere haze en minder lichttransmissie. Michiel legt uit dat SmartGlass de haze bij nat weer effectief vermindert en de hemisferische lichttransmissie verhoogt. "Dit is vooral belangrijk in de winter als het lichtniveau lager is en het glas bijna altijd nat is. Als het glas droog is, is er maximale diffusiteit, maar als het glas nat is, wordt het in mindere of meerdere mate weer transparant", verduidelijkt hij. "De diffusiteit gaat omlaag. De lichttransmissie gaat omhoog." 

SmartGlass is volgens Michiel verder uniek door het geëtste en hydrofiele oppervlak, waardoor het heel glad is en de condens van regenwater een gladde laag vormt in plaats van druppels. "Waterdruppels op glas zorgen voor een verlies van maximaal 6% van het inkomende licht, terwijl een waterlaagje slecht 1-2% van dat licht tegenhoudt," zegt Michiel. "Met SmartGlass kunnen telers de natuurlijke lichtomstandigheden in een kas optimaliseren. Als vuistregel in de kasteelt geldt dat 1% extra licht de opbrengst ook effectief verbetert met 1%. Dit zorgt ervoor dat de verhoogde lichttransmissie van SmartGlass een investering is die zichzelf terug betaalt."

Daarnaast voorkomt de fijne structuur van het glas viezigheid en andere kleine deeltjes die aan het glas blijven zitten, waardoor het glas schoon blijft. "Dit wordt ook versterkt doordat het water een laagje vormt, zodat mogelijk vuil meteen mee de goot in stroomt. Dus alhoewel Glascom SmartGlass niet als zelfreinigend beschouwt, heeft het wel zelfreinigende eigenschappen." 

Vergelijking met getemperd glas
SmartGlass is al in kassen over de hele wereld geïnstalleerd, inclusief Europa, Canada, Japan, Australië, India en de VS. Het grootste bewijs van de waarde van SmartGlass is volgens Michiel terug te zien in een vergelijking met glas van andere producenten. "De investering is wat hoger dan bij getemperd glas, dat ook een lagere prijs heeft, maar de lichtbesparing en ultragladde eigenschappen van het innovatieve glas maken het de investering waard volgens klanten."

"SmartGlass is effectief gebleken op grote schaal, bijvoorbeeld in de installatie van 13 hectare van het bedrijf N. Sawatzky Farms in Zuid-Ontario, Canada. De opbrengsten van paprika's zijn met ongeveer 5% toegenomen, volgens de teler."

De installatie werd in twee fases gebouwd in een periode van vijf jaar en werd uitgevoerd door Thermo Energy Solutions, een bedrijf dat gespecialiseerd is in kasinstallaties en tuinbouwinnovaties continu promoot, waaronder SmartGlass. "We willen klanten het volledige spectrum bieden, van de structuur en verwarming tot aan het civiele ontwerp en de verpakkingsfaciliteit met apparatuur. Het enige dat de klant hoeft te doen is een bestelling plaatsen en de jonge planten planten," zegt Henry Froese, algemeen manager van Thermo Energy Solutions.

Voor meer informatie:
Glascom Tuinbouw
Honderdland 30 
2676 15 Maasdijk 
Postbus 22
2670 AA Naaldwijk 
Tel. (0174) 510 082 

Thermo Energy Solutions Inc
info@thermoenergy.ca
Tel +1 519-322-0388 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven