Domingo Llamas, voorzitter van Hoyamar:

"De overgang van de sla uit Noord-Europa naar het Spaanse product verloopt vlot"

De export van Spaanse sla neemt toe nu het in Midden- en Noord-Europa kouder begint te worden en de volumes aldaar beginnen af te nemen. Ook broccoli doet zijn intrede op de exportmarkt, maar het zal nog ongeveer twee weken duren voordat de grote afzetketens overschakelen op het Zuid-Europese product.

"We zenden al drie weken sla naar de rest van Europa, maar het is pas nu dat de volumes omvangrijker worden. Op dit moment werken we aan 75% van onze capaciteit en over twee weken verwachten we op volle kracht te draaien", vertelde Domingo Llamas, voorzitter van de groep Hoyamar uit Murcia, begin deze week.

Momenteel bestaat het aanbod van de groep uit ijsbergsla, Romaine en mini Romaine sla en biologische broccoli. Over twee weken komen daar ook andere slaspecialiteiten bij zoals Lollo Rosso, Lollo Bionda of eikenbladsla en, eind november, de eerste kolen.

"De handelaars in Noord-Europa beginnen tekorten te hebben van sla uit lokale teelt. Onze afzet doet het daarom momenteel heel goed en de overgang in Noord-Europa naar het Spaanse product verloopt heel soepel. De slaprijzen zijn goed maar broccoli is nauwelijks winstgevend op dit moment. Vier dagen geleden zijn we van start gegaan met de broccoli, maar Noord-Europa zal zeker nog twee weken eigen productie hebben, zodat we nog een beetje moeten wachten op betere prijzen”, legt Domingo Llamas uit. Het bedrijf exporteert niet alleen naar Europese landen, maar ook naar Canada en het Midden-Oosten.

Regentekort
Vorig jaar was het geen gemakkelijk seizoen door de overmatige regenval en dit jaar speelt de onzekerheid de sector parten vanwege de constante en onvoorspelbare wijzigingen van de maatregelen om de pandemie te beteugelen.

"Op dit moment zouden we wel wat regen kunnen gebruiken, maar we maken ons toch het meest zorgen over de mogelijke impact van corona op het dagelijkse reilen en zeilen binnen ons bedrijf, zoals het transport naar de velden en de bezetting in de pakstations. Ook de export kan hinder ondervinden en elk land neemt overigens z’n eigen maatregelen om het virus in te dijken en die kunnen zeker ook gevolgen hebben voor het transport, de groothandelsmarkten, de horeca, enz. Er gaan geruchten dat er in sommige Oost-Europese landen op bepaalde dagen zelfs de supermarkten gesloten zullen worden", zo zegt de voorzitter van Hoyamar.

Voor meer informatie:
Domingo Llamas Fernández
Hoyamar S.Coop
Tel: +34 968481919
Mob: +34 619052595
domingo@grupohoyamar.es
www.grupohoyamar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven