Raad van State: tuinders Zuidplas moeten groeiruimte krijgen

De gemeenteraad van Zuidplas lag de afgelopen jaren ten onrechte voor groeiplannen van tuinders in de regio rond Zevenhuizen en Moerkapelle. Dat oordeelde de Raad van State deze week in een zaak die o.a. namens Glastuinbouw Nederland tegen een tweetal bestemmingsplannen was aangevochten. 

Areaalgrootte
Zowel het bestemmingsplan 'Herziening Zuidplaspolder 1' als het plan 'Herziening Zuidplaspolder 2', beiden vastgesteld in oktober 2018, maakten het tuinders onmogelijk om te groeien op een manier die past bij deze tijd van schaalvergroting en professionalisering. De provincie heeft daarvoor het plangebied aangewezen, maar de gemeente stelde eisen die groei niet echt mogelijk maakte. Zo zou een kas maar 3 hectare groot mogen zijn.

Bouwhoogte
Glastuinbouw Nederland betoogde verder o.a. dat de maximale bouwhoogte van 8 meter te laag is voor een toekomstgerichte ontwikkeling van de glastuinbouw. Zij voerde aan dat een maximale goothoogte van 10 meter nodig is om moderne kassen en bedrijfsgebouwen te kunnen realiseren die gericht zijn op vermindering van emissies en energiebesparing.

Het plan had daarnaast volgens Glastuinbouw Nederland een afwijkingsmogelijkheid voor een goothoogte tot 12 meter moeten bevatten en een wijzigingsbevoegdheid voor een goothoogte tot 15 meter in geval een bedrijf dubbel gebruik wil maken van de ruimte.

Ook bij het bepalen van de maximale bouwhoogte is ten onrechte geen rekening gehouden met de ligging in een door de provincie voor glastuinbouw aangewezen gebied, aldus Glastuinbouw Nederland.

Terug naar de tekentafel
Van de Raad van State moet de gemeenteraad de plannen aanpassen. 

Bekijk hier de twee uitspraken over plan 1 en plan 2

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven