Italiaanse tomatenteler kiest voor segmentatie vanwege ToBRFV

"Tomaten telen is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig"

De tomatenprijs lijkt, na een dramatische zomer, nu weer terug te keren naar wat normaal is voor de tijd van het jaar. Veel Italiaanse spelers uit de sector maken zich zorgen over deze trend en vragen zich af of de huidige prijzen überhaupt nog kunnen bijdragen aan compensatie van het verlies dat ze hebben geleden.

Salvatore Iozzia in een kas met trostomaten

Salvatore Iozzia, een teler uit het Siciliaanse Vittoria, vertelt over deze huidige trend waar de tomatensector mee te kampen heeft. Vittoria is de stad bij uitstek voor intensieve glastuinbouw en er worden al decennialang tomaten geteeld. 

Midiplum tomaten

“Dit jaar hebben we te maken gehad met tegenslagen. Wij hebben, net als de rest van de wereld, te lijden onder de gevolgen die het coronavirus met zich meebrengt. En alsof dat nog niet erg genoeg is, is een behoorlijk deel van de tomaten aangetast door het Tomato Brown Rugose Fruit Virus. Dit is echt een nachtmerrie voor ons als telers. Het virus is bijzonder verraderlijk voor de tomatenplanten en daardoor ook voor onze bedrijven, zeker na een zomerseizoen met prijzen die ontzettend laag waren”, zegt Salvatore Iozzia van het gelijknamige Siciliaanse teeltbedrijf. 

Paprika's

“Het ToBRFV heeft het afgelopen jaar gezorgd voor een echte noodsituatie. Veel telers hebben besloten om de tomatenteelt in de ban te doen en hebben zich gewend tot de teelt van andere gewassen zoals komkommers, aubergines, paprika’s of andere tomatenrassen zoals de midiplum of cherrytomaten. Om het tomatenvirus te overwinnen proberen we op ons bedrijf de gewassen te differentiëren en ons areaal van 2,5 hectare te verdelen onder de verschillende rassen. Een derde is bestemd voor de midiplum, een derde voor gele en rode paprika’s en een derde voor trostomaten. Betreffende die laatste is het zaak om nu door te zetten, want we zijn er bijna en het is een ras dat het erg goed doet”, zegt Iozzia. 

Een tomatenzaailing.

“Hygiëne, desinfectie en het aantrekken van nieuwe handschoenen en beschermende kleding zijn nu niet meer weg te denken. Het is zelfs zo dat we de bezoeken van technici en agronomen hebben beperkt en dat is nog nooit eerder voorgekomen. We hopen het tomatenvirus en coronavirus hiermee te voorkomen. Tomaten telen is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig. Al tijdens het groeiproces van de plant zijn er obstakels die moeten worden overwonnen. Denk aan temperatuurveranderingen, radicale pathologieën, door de lucht overgedragen ziektes en dan is er in deze coronatijd ook nog het probleem aangaande de afzet. We gaan de gevolgen van het coronavirus te boven komen, maar we kunnen niets anders dan hopen op wetenschappelijk onderzoek en vertrouwen hebben in het doorzettingsvermogen en de koppigheid van de telers op mijn geliefde Sicilië”, besluit Iozzia. 

Voor meer informatie:
Salvatore Iozzia
Az. Agr. Iozzia Salvatore
Via R.Iacono, 10
97019 Vittoria (RG) - Italië
+39 331 589 9226
iozziasalvatore68@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven