Kas Luttelgeest krijgt dak van zonnepanelen

Op het dak van een kas van 4 hectare in Luttelgeest komen binnenkort bijna 20.000 zonnepanelen te liggen. Dat is het resultaat van een door Zonnewijzer en stichting Energie Expertise Flevoland (EFF) ontwikkeld plan, uitgevoerd door ProfiNRG. 

“In 2017 zag ik overal zonneweides als paddenstoelen uit de grond schieten,” vertelt Cor Poppe van Zonnewijzer B.V. over de opstartfase. “Dus ben ik ook gaan nadenken wat ik kon betekenen in de energietransitie en zo ben ik van lieverlee dit wereldje ingerold.”

Sterker nog, Poppe zegde zelfs zijn drukke baan op en waagde de gok in de wereld van duurzame energie. Op zoek naar een eigen project ontdekte hij al snel dat het in de gemeente Luttelgeest niet in de vorm van een zonneweide zou lukken. “Vergunningen voor veldopstellingen gaf de gemeente in die tijd niet,” herinnert hij zich. “Dus wist ik dat het op een dak moest en ben ik gaan zoeken. Zo stuitte ik op een tuinderij in Luttelgeest. Hier zag ik mogelijkheden met het bestaande kassencomplex en heb ik het uiteindelijk aangekocht.”

De ruim 19.500 zonnepanelen zijn straks samen goed voor een vermogen van maar liefst 8 MWp en een geschatte energieopbrengst van ongeveer 6,4 miljoen kWh per jaar. Dat staat gelijk aan een stroomvoorziening van zo’n 2.200 huishoudens. Ook blijft de broeifunctie van de kas deels in stand. De zonnepanelen worden op de kasconstructie bevestigd met een speciaal voor dit project ontworpen systeem. Hierdoor krijgen de kassen ‘een tweede leven’.


Bron foto: ProfiNRG

Slimme oplossing
Willem Enklaar, directeur bij EEF: “Een kas heeft een constructie die in de basis niet bedacht is vanuit het idee om er PV-systemen op te leggen. Dus moet je daar een slimme oplossing voor bedenken. ProfiNRG kwam met een goed voorstel nadat wij een uitvraag in de markt hadden gedaan bij meerdere partijen. Zij gaan het project nu verder uitwerken.”

Een van die bestaande montagemethoden bij zonnepanelen op een kas is het plaatsen van panelen over de bestaande beglazing heen, waarmee je in feite twee constructies op elkaar bouwt. “Dat is verre van ideaal en relatief duur, doordat de onderconstructie vaak niet is berekend op het extra gewicht van de panelen,” aldus Cees van de Werken van ProfiNrG. “Een andere gangbare werkwijze is het vervangen van het bestaande glas. Vervolgens monteer je tussen de profielen van de kas de nieuwe frameloze zonnepanelen. Het grote nadeel van deze aanpak is dat je vaak in de problemen komt met de maatvoering. Dus zijn we gaan zoeken naar nieuwe wegen.”

Normale panelen op kasdek
Nieuw in het project in Luttelgeest is de constructie die straks volledig zal bestaan uit normale zonnepanelen op de aanwezige bestaande roeden. Van de Werken: “Dit heeft als voordeel dat we zoveel mogelijk van de bestaande constructie hergebruiken. We verwijderen het glas, en brengen op de roeden een profielsysteem aan, waarin de panelen geschoven kunnen worden. Dit zorgt voor een degelijke constructie. Werk je met frameloze panelen dan is dat vaak heel kwetsbaar.”

Niet alleen stevigheid speelt mee, ook bouwkosten van dit nieuwe constructiesysteem vallen heel gunstig uit. Van der Werken: “Grofweg kun je stellen dat de prijsstelling vergelijkbaar is met de kosten voor normale grondgeboden PV-systemen van vergelijkbare omvang. We verwachten dan ook dat dit project de interesse van nieuwe partijen zal lokken.”

Geschikt gewas zoeken
Na oplevering zal het project goed zijn voor de stroomvoorziening van 2200 huishoudens. Ook zal de broeifunctie van de kas deels in stand blijven. Poppe: “Als de installatie in 2021 draait, gaan we ontdekken welk klimaat er exact binnen ontstaat en welke gewassen daar goed kunnen gedijen. Dat weet nu nog niemand, omdat we te maken hebben met een unieke situatie: een andere grondsoort, andere constructie, ander licht en een andere temperatuur. Maar dat hoort bij pionieren en dat heeft ook zo z’n charme.”

Bronnen: ProfiNRG/EEF


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.