"een levertijd van langer dan 24-30 uur is vanwege versheid onacceptabel"

Bulgaarse teler van microgroenten blijft dicht bij huis

"Het is niet alleen een uitdaging om de beste microgroenten te telen, maar ook om deze in perfecte conditie bij de klant te krijgen." Dat is de visie van Todorovi Farm - en dat zijn niet alleen woorden. 

De Bulgaarse telers telen in indoor teeltfaciliteit microgroenten die zij ook zelf verkopen. "Toen een aantal Duitse klanten, die restaurants leiden in het skiresort Bansko, onze producten zagen en hun kwaliteit hadden geproefd vroegen ze ons om ze niet alleen aan hun Bulgaarse restaurants te leveren, maar ook aan hun restaurants in Duitsland. Ze hebben zelfs aangeboden de transportkosten te betalen, maar op dat moment hadden we geen betrouwbaar transportbedrijf dat onze producten binnen 24-30 uur kon leveren. Dat is een van onze basisregels en daarom moesten we nee verkopen." 

Yuliyan Todorov is trots op Todorovi Farm en de microgroenten die ze telen. Hij en zijn vrouw, de manager van Todorovi Farm, houden het werk van hun medewerkers goed in de gaten, evenals de kwaliteit en smaak van de producten. "En het perfecte uiterlijk!" voegt hij eraan toe.

De producten worden ondergronds geteeld in een faciliteit met meerdere verdiepingen in Zuid-Bulgarije, vlak bij Griekenland. Ze worden gekocht door chef-koks van 3-, 4- en 5-sterrenrestaurants, evenals door verschillende Cash and Carry-ketens, zoals METRO Bulgaria en METRO Greece. Yuliyan Todorov had dit 13 jaar geleden nooit durven hopen, toen hij begon met het telen van microgroenten voor zijn eigen gezondheid. 

"In die tijd kon ik geen microgroenten vinden in Europa en daarom begon ik zelf met telen met zaden uit de VS. Mijn vrienden wilden dat ik ook voor hen zou telen. Een aantal van hen begonnen de microgroenten te gebruiken in hun restaurants en anderen voor hun persoonlijke gezondheid. Dit is hoe het idee voor een professionele teeltfaciliteit voor microgroenten is ontstaan. Het bedrijf is drie maanden geleden gestart," zegt Yuliyan. 

Nadat hij zijn eigen bedrijf had uitgebreid, sloot Yuliyan zich aan bij een vereniging van elf gelijkgestemde telers, die alleen hoge kwaliteit microgroenten telen en leveren in Europa. "We gebruiken bijvoorbeeld verschillende lichtspectra afhankelijk van het groeistadium en het type microgroente. We hebben ontdekt dat dit belichtingssysteem de kwaliteit van de microgroenten ongelooflijk veel verbetert. Voor de teelt maken we gebruik van grond die volgens een speciaal recept is bereid, naar onze specifieke standaarden."

Het huidige assortiment bestaat uit: snijbiet, rode amarant, zoete maïs, diverse radijzen, basilicum, broccoli, zonnebloem- en mosterdsoorten, roze boerenkool, rucola, rode bieten, erwten, tuinkers, rood geaderde zuring, koolrabi, chia, klimkers en vele anderen.

"We telen microgroenten in een volledig gecontroleerde omgeving, waarbij we de kwaliteit van de zaden, de grond, het water, de omgeving, het licht, de temperatuur en de lucht strikt in de gaten blijven houden. Daarom zijn onze microgroenten ook 100% biologisch. Onze kennis over het telen van hoogwaardige microgroenten werpt nu zijn vruchten af!" vervolgt Yuliyan.

"We doen ons best om eersteklas producten te telen en te leveren en zijn altijd erg blij met de feedback die we van chef-koks krijgen," zegt Yuliyan. "We willen niet per se de grootste zijn, maar we willen groot genoeg zijn om aan de behoeften van al onze huidige en toekomstige klanten te voldoen, die op zoek zijn naar kwaliteit."

Beperkte leveringen
Todorovi Farm heeft niet alleen klanten in Bulgarije, maar ook in Griekenland, Roemenië, Servië etc. "We hebben onze leveringen nu beperkt tot de landen die dicht bij Bulgarije liggen, omdat we willen dat onze producten de klant in perfecte conditie bereiken. Een levertijd van langer dan 24-30 uur is daarom onacceptabel."

Nu alle restaurants gesloten zijn door de coronacrisis heeft Todorovi Farm de productie van microgroenten drastisch verlaagd. Ze werkten even op 30% van hun capaciteit, maar momenteel werken ze weer op 95%, omdat ze bestellingen van collega's verwerken, aangezien een aantal van hen de productie stil moesten leggen voor 14 dagen vanwege een uitbraak. "Gelukkig hebben we een oplossing gevonden voor het transportprobleem, zodat onze producten de klanten in perfecte conditie kunnen bereiken, ondanks de grote afstand."

Voor meer informatie:
Yuliyan Todorov (klik hier voor LinkedIn)
Todorovi Farm (e-mail)

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven