Wetenschap ontrafelt ToBRFV: virus mogelijk in 2017 al in Nederland

"Veel tuinders zijn erg nerveus", ziet Kees Konst van veredelingsbedrijf Enza. De reden, nog steeds, is het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Als verantwoordelijk voor de tomatenveredeling heeft Kees veel contact met tuinders. Die zijn volgens hem 'doodsbang' voor het virus, spreken er liever niet over en willen ver van de suggestie van besmetting blijven.

"Een gezonde kweker kan de hele teelt, gereedschappen en andere benodigdheden bij een besmetting één keer ruimen, maar daarna wordt het financieel lastig”, aldus Kees in een artikel van het Algemeen Dagblad n.a.v. de doorbraak tegen ToBRFV die Enza onlangs presenteerde.

Ook met een verbeterde testmethode (van de WUR) en zicht op een resistent tomatenzaadje duurt het nog zeker een paar jaar voordat het probleem écht getackeld is. 

Al in 2017 virus in Nederland
Ondertussen hebben onderzoekers wel steeds meer kennis verzameld, waarover zij zich momenteel buigen, zo bleek afgelopen maand ook nog op het British Tomato Congres (verslag in Engels op HortiDaily hier). Daar vertelde Bart van de Vossenberg van de NVWA dat in de online tool Nextstrain op basis van verzamelde genetische informatie de oorsprong van het virus herleid kan worden. Data tonen dat het virus naar alle waarschijnlijkheid al vóór 2019 in Nederland was, mogelijk zelfs al in 2017. Harde conclusies trekken over clusters, locaties en bronnen kan men nog niet.

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.