Egyptische aardbeienteler groeit dit jaar niet vanwege droogte en corona

De teelt van vollegrondsaardbeien is in volle gang in Egypte. Het fruit is bijna gereed om te worden geëxporteerd. Het belooft een seizoen vol uitdagingen te worden omdat de gevolgen van de Covid-19-pandemie de export nog steeds raken. De hoge luchtvrachttarieven en andere onzekere factoren hebben ertoe geleid dat één exporteur zijn productie dit seizoen niet heeft opgeschaald. 

"Het is lastiger geworden om aardbeien te telen in Egypte. Naast Covid-19 is er ook sprake van wisselvallige weersomstandigheden waardoor de vroege aardbeienrassen het moeilijker hebben," zegt Reda Ezz, de oprichter van All Fresh Egypt. "Het telen van aardbeien in de volle grond is de afgelopen jaren een ware uitdaging gebleken nu het klimaat in Egypte lijkt te veranderen. Half december regent het normaliter in Egypte maar de voorbije drie jaar is hierin verandering gekomen. We zien nu dat er in oktober neerslag valt en dan is het aardbeienseizoen pas een maand onderweg. Dit heeft een nadelig effect op vroege rassen, zoals Sonsation en Winter Star."

Uiteraard heeft ook de pandemie grote impact op de AGF-export. Ezz vreest dat dit ook voor het aankomende aardbeienseizoen zal gelden. "Een andere uitdaging dit seizoen is overduidelijk. Covid-19 heeft een rampzalig effect gehad op de luchtvrachtmarkt. Veel luchtvaartmaatschappijen die normaal 50% van ons fruit vervoeren, zijn gestopt met vliegen. Dit heeft geleid tot een stijging van de tarieven. Vorig jaar lagen de tarieven rond de €1,02 per kilo. Onze belangrijkste markten bevinden zich in Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Nederland. Al deze markten bevoorraden we bij voorkeur per luchtvracht," vertelt hij.  

Als gevolg van deze uitdagende omstandigheden heeft Ezz besloten om zijn aardbeienareaal niet uit te breiden dit seizoen. "Dit seizoen is lastig voor zowel telers als exporteurs. All Fresh Egypt is één van de oudste aardbeientelers in Egypte en vergroot haar areaal doorgaans elk jaar. Dit jaar hebben we besloten om dit niet te doen en ons areaal gelijk te houden. Er zal dus geen sprake zijn van een productietoename en dit komt voornamelijk door de Covid-19-crisis. We zijn alsnog van plan om zo'n 1.500 ton verse aardbeien te exporteren dit seizoen, evenals 5.000 ton diepgevroren aardbeienproducten," zegt Ezz tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Reda Ezz
All Fresh Egypt
Tel: +20 101 6151498
Email: allfreshegypt@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.