Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Patrick Casteleyn, MechaTronix:

“Onze CoolStack MAX lamp is een echte ‘duurzame’ investering"

Tholen – Overstappen naar LED is een grote keuze en een flinke investering. Volgens Patrick Casteleyn is het de investering waard. Hij legt uit: “Investeren in LED-verlichting is een duurzame keuze. Zeker op de lange termijn draagt het enorm bij aan de ecologische voetafdruk van de teler.”

MechaTronix heeft hun CoolStack LED productfamilie verder uitgebreid, met name de CoolStack MAX. “De CoolStack MAX is de krachtigste passief gekoelde en modulaire LED-groeilamp die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Een 1000Watt LED groeilicht armatuur tot 3520µmol/s licht output.”

Plug & Play
“De lampen vervangen eenvoudig de SON-T of HPS lampen in de kas. We doen dit ‘Plug & Play’ waarbij we gebruik maken van dezelfde bekabeling en connectoren die al aanwezig zijn in de kas”, vertelt Patrick.

De lampen worden direct onder de tralie van de kas geplaatst, waardoor er een minimum aan schaduw op de gewassen is. In nieuwe kassen kunnen met zulke 1000Watt LED armaturen het aantal lampen en aansluitpunten drastisch verminderd worden, bijgevolg de geïnstalleerde µmol investeringskost per m² wordt voor de tuinder een pak voordeliger.

De installatie van de CoolStack LED lampen

“Op elk moment upgraden”
Afhankelijk van het lichtrecept geven de lampen ongeveer twee keer zoveel licht ten opzichte van een 1000Watt HPS of SON-T. Volgens Patrick zal de LED-efficiëntie alleen maar verder toenemen in de komende jaren. “Daarom is het voor telers interessant dat onze lampen op elk moment ge-upgrade kunnen worden. Wanneer een teler in de toekomst behoefte heeft aan een ander lichtrecept of een energie efficiëntere LED module, hoeft hij geen nieuwe lampen te kopen. Dat moet nu in de tuinbouwbelichting nog wel. Ook draagt onze passieve koeling bij aan een langere levensduur. Het is een echte duurzame investering op lange termijn.”

Jaarrond LED belichting
“Onze LED groeilampen kunnen optioneel draadloos aangestuurd worden, er zijn dus geen extra secundaire datakabels nodig. Ook zijn de lampen traploos dimbaar, dat zorgt ervoor dat je eenvoudig op afstand kunt op/afschakelen, dit apart van de lampen strengen.  Hierdoor is er in de kas steeds een goede en homogene lichtverdeling.” In de praktijk kan de teler jaarrond op zijn LED sturen om de meest activiteit in zijn type gewas te realiseren.

Klimaat in de kas finetunen
Patrick: “Voor de huidige SON-T kassen is het een eenvoudige eerste stap om via een hybride HPS-LED installatie straks over enkele jaren naar een full LED teelt over te gaan. Vanwege de verschillen in radiatie en convectie warmte tussen LED en SON-T,HPS kan de tuinder ook stap per stap zijn klimaat in de kas finetunen om zijn planten in gezonde balans te houden.”

In de praktijk realiseren veel tuinders 180µmol/sm² PPFD met 4 SON-T/HPS lampen, d.m.v. 2 SON-T/HPS lampen door 2 van de CoolStack MAX te vervangen gaan ze naar pakweg 265µmol/sm² PPFD in hybride, weet Patrick. "Afhankelijk van het gewas kan dit de opbrengst en teelefficiëntie per m² voor de tuinder fors verhogen, dit met dezelfde energie/elektriciteitskost."

Ecologische voetafdruk
“Dankzij onze LED groeilicht innovaties zijn we ervan overtuigd dat we de glastuinbouw duurzaam en met oog voor onze ecologische voetafdruk in de goede richting laten evolueren. Hierbij hebben wij als LED-groeilichtfabrikant een duidelijke opdracht om de volgende jaren te blijven innoveren ten voordeel van onze tuinders. We kijken ‘samen’ positief vooruit naar onze lange termijn samenwerking met onze klanten en verdere evoluties”, sluit Patrick af.

Voor meer informatie:
MechaTronix
Patrick Casteleyn
pcasteleyn@mechatronix-asia.com  
www.horti-growlight.com