Collectieve procedure glastuinbouw tegen Belastingdienst om recht op teruggave energiebelasting en ODE veilig te stellen

Tholen - Eerder luidde BDO op deze site de noodklok vanwege de fors gestegen tarieven voor Opslag Duurzame Energie (ODE) en energiebelasting (EB). Met name voor tuinders met belichting kunnen deze kosten in de tonnen oplopen. "Veel tuinbouwbedrijven maken gebruik van twee of meer locaties en betalen ten onrechte energiebelasting en ODE over het afzonderlijke verbruik per locaties. Door verschillende gemeenten, zoals Westland en Midden-Delfland, zijn wij over dit onderwerp in het gelijk gesteld. De Belastingdienst accepteert de door de gemeente afgegeven WOZ-beschikkingen echter niet en dwingt ondernemers te procederen om hun rechten veilig te stellen", vertellen Sjoerd Hubregtse en Frank Schellekens van BDO Accountants & Belastingadviseurs.

Collectieve procedure
"In het verleden was de beoordeling van de Belastingdienst over de WOZ-beschikkingen een formaliteit. Waar we nu tegenaan lopen, is dat de Belastingdienst opeens oneens blijkt met de overweging van verschillende gemeenten en de door de gemeente afgegeven beschikkingen naast zich neerlegt. Wij hebben onze twijfels hoe rechtmatig het is dat de Belastingdienst een afwijkend standpunt inneemt van de gemeente, terwijl die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Wet WOZ. Bovendien noemt de Belastingdienst criteria die helemaal geen grond vinden in de Wet of de rechtspraak over dit onderwerp. Terwijl wij eerder al een beroepsprocedure hebben gewonnen waarbij de rechter onze standpunten heeft bevestigd. Vandaar dat we er een collectieve procedure van maken", aldus Sjoerd.

Die handschoen heeft het advieskantoor opgepakt. In samenwerking met LTO en TAAK - een samenwerkingsverband tussen verschillende advieskantoren in de tuinbouwsector (Alfa, BDO, Blaak & Breederveld, Bloemendaal Ruigrok, Boutkan, DRV, EY, Flynth, Heerema & Partners, Van der Kraan, LPB Advies, Ruitenburg, WEA of Westland Accountancy) - is het een collectieve procedure gestart tegen de afwijzing van de Belastingdienst op de ingediende verzoeken door Powerhouse.BDO voert de procedure in samenwerking met Powerhouse

Daarbij is haast geboden, benadrukt zijn collega Frank Schellekens: "De Belastingdienst geeft aan geen teruggaven achteraf met terugwerkende kracht te zullen verlenen. Elke maand dat bedrijven langer wachten met het starten van een procedure tegen de Belastingdienst, komt er daarom een maand te vervallen met recht op teruggave. Het loont in dit geval dus niet om de kat uit de boom te kijken. Elke ondernemer moet actie ondernemen om zijn rechten veilig te stellen! Bedrijven kunnen zich aanmelden via woz@bdo.nl. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met hen op."

"Glastuinbouwbedrijven met Powerhouse als energieleverancier - en dat geldt voor de meesten - kunnen zich bij ons aanmelden om deel te nemen aan de procedure. Ook ondernemers die bij andere energieleverancier zitten dan Powerhouse, kunnen zich vrijblijvend aanmelden op woz@bdo.nl. Wij inventariseren de verschillende verzoeken en nemen contact met de energieleverancier op om ook daarmee een procedure op te starten. Hierna zullen wij contact met de ondernemers opnemen over de vervolgstappen en de daaraan verbonden kosten."

Hij verwacht veel animo voor deze procedure. "Alleen al bij gemeente Westland zijn zo'n zeventig verzoeken ingediend voor het samenvoegen van meerdere locatie tot één WOZ-object. Ik verwacht dat tientallen glastuinbouwondernemers zich zullen aansluiten. Dat geeft grote voordelen, want zo kunnen we de kosten beperkt houden."

BDO brengt hiervoor de volgende kosten in rekening:

  • EUR 2.500 (excl. BTW) indien de potentiële besparing van energiebelasting en ODE jaarlijks (2020) kleiner is dan EUR 10.000.
  • EUR 8.000 (excl. BTW) indien de potentiële besparing van energiebelasting en ODE jaarlijks (2020) groter is dan EUR 10.000.

"Dit zijn de totale kosten voor het zo spoedig mogelijk veiligstellen van uw rechten op teruggave en het voeren van de gehele procedure, die vermoedelijk tot en met de Hoge Raad zal moeten worden uitgevochten", aldus Sjoerd. De uiteindelijke uitspraak zal nog even op zich laten wachten. "In het meest optimistische scenario gaan we uit van 2024. Maar alle glastuinders die zich aanmelden, zijn in elk geval verzekerd dat ze niet het risico lopen dat hun rechten verdampen!"

Hij ziet de kansen van de collectieve procedure positief in. "We voelen ons gesteund door de verschillende gemeenten die de wet en rechtspraak op dezelfde wijze interpreteren. Bovendien zijn we in een soortgelijke procedure met een schoolinstelling door de rechtbank in het gelijk gesteld. Daarom roepen we iedereen op zich aan te melden voor deze collectieve procedure tegen de Belastingdienst , zodat de rechten op teruggave veilig worden gesteld!"

Voor meer informatie:
BDO
Sjoerd Hubregtse 
Senior manager belastingadvies
Mob:06-53602340 
sjoerd.hubregtse@bdo.nl  
www.bdo.nl/flowers-food  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.