Teeltupdate aardbei: Hoge roofmijtendichtheid, lage druk wittevlieg

Na het opplanten is er bij aardbeientelers een plan gemaakt voor de inzet van nuttige insecten en mijten tegen spint-, trips-, en wittevlieg. De bestrijdingsstrategieën zijn verschillend per gebied en per adviseur.

Bij Biobest zijn ze rondom wittevlieg bestrijding dit jaar weer een stuk wijzer geworden, zo delen de specialisten in een teeltupdate over het populaire rode zachtfruit.

Wittevlieg is een groeiend probleem en dikwijls van jaar op jaar erger. Chemische bestrijding brengt dikwijls weinig resultaat. Biobest pakt het probleem bij de basis aan met hygiëne, onkruidbestrijding in en rondom de kas, keuze van roofmijt en bijvoeren (Nutrimite). Trips- en spintbestrijding zijn dan ook al (deels) gedekt.

In het veld kwamen de specialisten de afgelopen weken vooral veel roofmijtensoorten tegenzoals A. cucumeris (tegen trips), A. californicus (tegen spint), A. swirskii (tegen wittevlieg, trips en nevenwerking naar spint) en A. limonicus (tegen wittevlieg, trips en spint). Diverse combinaties zijn door telers ingezet. Waar de roofmijtenpopulatie snel hoge dichtheden bereikte, was de laagste druk van wittevlieg te zien. Ook andere plagen kregen geen kans. 

Biobest komt hierop terug als demo’s en praktijksituaties afgelopen zijn.

Spint 
Spintbestrijding verloopt momenteel goed,. Er zijn weinig tot geen problemen. Biobest ziet dat plantenkwekers en telers de trayplanten schoner afleveren en hierdoor ook minder spint voorkomt. Op plekken waar dat niet het geval is, hebben telers hulp van de roofmijtsoort Phytoseiulus persimilis en de galmug Feltiella acarisuga. Vooral deze laatste is een welkome aanvulling aangezien deze tot laat in het najaar de rode spinten kan opruimen.

Problemen met trips hebben ze bij Biobest afgelopen najaar niet of nauwelijks gezien, preventief werken en hygiëne spelen hier een belangrijke rol in.

Bladluizen
Voor de bestrijding van bladluizen ziet Biobest dit moment nog effectieve middelen. Wel moeten telers en specialisten over alternatieven gaan nadenken, als het middel Calypso per 3 februari 2021 verboden wordt. Luizen kunnen heel hardnekkig zijn in de huidige kasteelten en bespuitingen zijn nog noodzakelijk. Vaak worden de middelen Sivanto (2 x per 12 maanden, bedekt, niet grondgebonden), Pirimor (2 x per 12 maanden, bedekt) en Oikos (4 x per 12 maanden, 7 dagen veiligheidstermijn!) nog gebruikt. Reken maar uit dat als er 3 kasteelten per jaar in komen, dit een situatie die voor vraagtekens zal zorgen op gaat leveren, waarschuwt Biobest. "De roep naar nieuwe middelen is groot, vergroening van het assortiment is wenselijk."

Zweefvlieg
Afgelopen jaar is Biobest met de zweefvliegsoort EupeodesSystem (Eupeodes corollae) rijker. De positionering van deze zweefvlieg is met name dat deze vroeger in het jaar inzetbaar is. Hiermee heeft Biobest naar eigen zeggen een belangrijke schakel aan het assortiment kunnen toevoegen. Luisbestrijding in aardbeien gaat nooit van een leien dakje, de diversiteit in luizensoorten is groot, waar een doorgaand paprikateler met 3 à 4 luizensoorten klaar is begint het bij de aardbeien dikwijls bij 5 tot 10 soorten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven