Nieuwe proef in bio-glasgroenten en chrysant met 'magnetron op rupsbanden'

Binnen het programma Kas als Energiebron werd vorig jaar gestart met hernieuwd onderzoek naar de Agritron, ook wel de ‘magnetron op rupsbanden’ genoemd. Dit is mogelijk een alternatief voor het grondstomen. Dit onderzoek beoogt een theoretisch model voor het begrijpen van het gedrag van de microgolven en de effectiviteit van afdoding van ziekten en plagen in de verschillende bodems. Want als je het proces begrijpt, kun je het optimaliseren, zo schrijft André van der Wurff van Groen Agro Control in een update op Kas als Energiebron.

Het gedrag van microgolven in media zoals grond is complex. Bij een bezoek aan een wetenschappelijk symposium vorig jaar werd dat al meteen duidelijk. Zelfs het gedrag van water onder invloed van microgolven is nog een serieus puzzelstuk voor de wetenschap. Laat staan voor een complex medium zoals een bodem.

Agriton verbeterd na praktijkproef
De praktijkproef bij chrysant liet zien dat de Agritron nog verbeterd kon worden. In de kas was het vochtgehalte hoger dan waarvoor de antenne was geoptimaliseerd. Het binnendringen van waterdamp leidde tot vonken in de antenne. Door de diverse veiligheids-maatregelen sloeg de machine af. Op een lager vermogen werd deze eerste proef afgemaakt.

Vervolgproeven
In twee ontwerpstappen is een oplossing ontwikkeld om dit te verbeteren en zijn proeven gedraaid. Over een paar weken gaat het onderzoek verder met nog een proef op de testlocatie. Ook wordt in november een praktijktoets uitgevoerd bij een biologische teler van glasgroenten. 

Lees hier meer bij Kas als Energiebron.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven