China na ontcijferen hommelcodes minder afhankelijk van importhommels

Onlangs zijn er voor het eerst hoogwaardige referentiegenoomsequenties vastgelegd van 16 soorten inheemse hommelsoorten in China, onder leiding van het Institute of Bee Research van de Chinese Academy of Agricultural Sciences, in samenwerking met veel lokale en internationale wetenschappelijke onderzoeksinstituten.

Op basis van deze sequenties zijn er vergelijkende genoomonderzoeken uitgevoerd en is het moleculaire mechanisme van de genoomevolutie van hommels onthuld.

De identificatie van genen, die gerelateerd zijn aan het ecologische aanpassingsvermogen en karaktereigenschappen van hommels, biedt waardevolle genetische informatie voor de genetische verbetering van inheemse hommels in China.

Gerelateerde onderzoeksresultaten werden online gepubliceerd in Molecular Biology and Evolution.

Minder importhommels nodig
Volgens onderzoeker Sun Cheng zijn hommels belangrijke bestuivers en spelen ze een enorm grote rol in de bestuiving van kasgewassen. Momenteel zijn er wereldwijd in totaal 15 subgenus en 250 variëteiten geïdentificeerd.

China heeft de meeste variëteiten ter wereld, met 125 geïdentificeerde soorten. In China is men echter voor de bestuiving van kasgewassen enorm afhankelijk van geïmporteerde hommels, die risico op ziektes met zich meebrengen. Daarom is het voor het land heel belangrijk om inheemse hommels te hebben voor de bestuiving, ook voor het stimuleren van een groene en duurzame ontwikkeling van de tuinbouwsector in China en het behoud van de nationale, ecologische omgeving.

 

Ontdekking
Het onderzoeksteam heeft door middel van de genoomsequenties van deze 16 variëteiten van Chinese hommels en de vergelijkingsstudies ontdekt dat de chromosoomstructuur van deze hommels heel stabiel is en dat andere chromosomatische structurele veranderingen alleen voorkomen bij parasitaire hommels. Transposons zijn de belangrijkste factor om de grootte van het hommelgenoom te bepalen. Er is bewijs dat erop duidt dat transposons betrokken zijn bij de formatie van gencoderende en regulatoire gebieden. De interne structuur van hommelgenen zijn relatief stabiel, maar de grenzen van genen zijn variabel.

Dit komt omdat stopcodons van hommels in veel gevallen de eiwitomzetting niet effectief kunnen beëindigen; de genetische stamboom van hommels komt niet overeen met die van de soort. Het zou dus kunnen dat toekomstige onderzoeken naar hommels op onafhankelijke genetische stambomen moeten worden gebaseerd. De genetische variaties die gerelateerd zijn aan eigenschappen zoals voedselvoorkeuren, aanpassingsvermogen aan hoogtes, weerstand tegen ziektes en externe morfologie werden geïdentificeerd. Het onderzoek analyseerde ook de genoomsequentie van de inheemse hommel in China en identificeerde de genetische basis van goede eigenschappen, die een theoretische basis kunnen bieden voor de teelt van inheemse hommelsoorten die bestuiven in China.

Het onderzoek werd gesponsord door de Science and Technology Innovation Project van de Chinese Academy of Agricultural Sciences, de National Natural Science Foundation of China en de Basic Research Fund of the Central Public Welfare Research Institute.

Bron: www.caas.cn

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven