Coöperatie fenaco en YASAI investeren in vertical farming

fenaco Landesprodukte, een strategische divisie van de coöperatie fenaco, en de YASAI, een spin-off vanuit de Universiteit Zürich, realiseren gezamenlijk een pilotteelt voor vertical farming in Zwitserland. Met de investering van 500.000 Zwitserse frank in YASAI AG neemt fenaco deel aan de bouw van de teeltinstallatie in Zürich.

Dankzij de gestapelde bouwwijze wordt de productiviteit per vierkante meter met factor 10 tot 15 vergroot. Het waterverbruik kan tot wel 90% verlaagd worden. Dat ziet fenaco wel zitten.

Het partnerschap het mogelijk om meer te weten te komen over het potentieel van vertical farming en bij een positief verloop schaaleffecten te benutten door middel van grotere teeltfaciliteiten. Daarbij wordt aan de ene kant het productportfolio in de teelt en in de verkoop getest en aan de andere kant wordt er in het kader van een onderzoeksproject in samenwerking met Agroscope centrale agronomische kwesties gewerkt.

"We werken aan het teeltbedrijf van de toekomst en zien deze investering als bijdrage en beslissingsgrondslag voor toekomstige investeringen van onze telers", zegt Markus Hämmerli, leider van fenaco Landesprodukte en onderzoekscoöperaties. 

"We willen ook in de toekomst niet zelf produceren, maar met onze ervaringen op het gebied van vertical farming een nieuw, winstgevend werkterrein voor de telers toegankelijk maken", zegt Daniel Schwab, leider category groenten bij fenaco Landesprodukte. Daarom werd er een klankbord voor de groententelers uit de regio Seeland opgericht.

Industriële en technologische kennis gaan hand in hand 
De ETH spin-off YASAI staat onder leiding van CEO Mark Essam Zahran. De in totaal vier oprichters en meerderheidsaandeelhouders beschikken over veel e kennis op het gebied van soft- en hardware, evenals over een groot internationaal netwerk. Na meerdere succesvolle financieringsrondes is het financiële engagement van fenaco en de daarmee verbonden bouw van de eerste pilotplantage in Zwitserland een belangrijke mijlpaal voor het nog jonge bedrijf.

"Dankzij de samenwerking met fenaco hebben we nu een sterke industriepartner met veel markt- en klantenkennis uit de landbouw aan onze zijde. Dit is bij de opschaling van de technologie en bij de marktentree in Zwitserland uiterst waardevol", zegt Mark Zahran van YASAI. Het partnerschap met fenaco maakt voor YASAI in het bijzonder ook de nationale distributie van de geteelde groenten en kruiden aan de retail en gastronomie mogelijk.

Voor meer informatie:
www.fenaco.com
www.yasai.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven