Focus op percolatiewater bij aanpak glastuinbouw Almere

De concentratiegebieden met glastuinbouw in het beheersgebied van Waterschap Zuiderzeeland verschillen nogal van karakter. Volgens toezichthouder Daniël Corstanje werkt dat door in de aanpak van knelpunten waterkwaliteit. Nu de eerste fase in Noordoostpolder (Luttelgeest/Ens) is afgesloten, richt de aandacht zich ook op Almere. Daar wordt ook de gebiedsgerichte aanpak uitgerold.

Het concentratiegebied Almere omvat zo’n 80 ha glastuinbouw met overwegend kleine en middelgrote sierteeltbedrijven. Er worden van oorsprong relatief veel bloemen geteeld in de grond. In de Noordoostpolder ligt het accent op de grootschalige teelt van vruchtgroenten op substraat. Er is ook meer dynamiek in de bedrijfs- en gebiedsontwikkeling, getuige de berichten over bedrijfsuitbreiding en een nieuw initiatief voor het ontginnen van aardwarmte.

“In Almere neemt het aantal glastuinbouwbedrijven langzaam af”, aldus Daniël Corstanje, toezichthouder bij Waterschap Zuiderzeeland. “Sommige kassen fungeren als caravanstalling, andere staan te koop of zijn bij gebrek aan bedrijfsopvolging overgenomen door buurbedrijven. Een initiatief voor collectieve waterzuivering vindt geen doorgang, zodat de resterende ondernemers alsnog op zoek moesten naar individuele oplossingen.”

Lees hier de rest van de plannen op Glastuinbouw Waterproof.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven