Vergelijkingsproef VF-cellen levert grote verschillen op

Het Fieldlab Vertical Farming van Wageningen University & Research in Bleiswijk is ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen, die actief zijn of actief willen worden in Vertical Farming. Daarvoor is het belangrijk om Vertical Farming cellen goed te leren kennen en te begrijpen en dus werd een vergelijkingsproef gedaan met een cel bij Delphy, ook in Bleiswijk.

De functionaliteit van de cellen wordt nauwkeurig onderzocht met diverse sensoren, maar ook met gewassen: planten kunnen onderzoekers vertellen hoe een teelt werkelijk is verlopen.

De eerste proef is uitgevoerd met basilicum cv 'Edwina' op 13 cm potten. Duidelijke verschillen
De cellen zijn ingesteld met precies dezelfde licht- en klimaatinstellingen en er is volgens dezelfde recepten geteeld. Na vier weken teelt waren er duidelijke verschillen tussen de planten uit de verschillende cellen, onder meer in lengte en kleur. De uitdaging is het vinden van de factoren die verantwoordelijk zijn voor deze verschillen.

Daarvoor zullen onderzoekers van de WUR de data die met de verschillende sensoren verzameld zijn, nader analyseren. Het onderzoek wordt vervolgd met nieuwe experimenten. Daarin zullen ook andere gewassen onderzocht worden. Ook zal het vergelijkend onderzoek worden uitgebreid met cellen van andere partners uit het Fieldlab Vertical Farming.

Fieldlab Vertical Farming wordt mede mogelijk gemaakt door EFRO Kansen voor West en de Provincie Zuid-Holland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven