Nieuwe norm NEN-EN-ISO 23418 open voor commentaar

Nederland is nauw betrokken bij het opstellen van de nieuwe norm NEN-EN-ISO 23418 voor het gebruik van whole genome sequencing om erfelijk materiaal van micro-organismen in voedsel te bepalen. Er is een publieke commentaarperiode van start is gegaan. Belanghebbenden kunnen tot 29 november 2020 commentaar indienen.

Met het ontwerp NEN-EN-ISO 23418:2020 'Microbiology of the food chain - Whole genome sequencing for typing and genomic characterization of foodborne bacteria - General requirements and guidance' worden de minimumvereisten gespecificeerd voor het genereren en analyseren van de verkregen gegevens over micro-organismen in de voedselketen. Dit normontwerp is opgesteld door een internationale werkgroep, geleid door de Verenigde Staten. Vanuit Nederland zijn onder andere het GenomeScan, RIVM en Wageningen Food Safety Research actief betrokken bij deze ISO-werkgroep.

Met whole genome sequencing kan het gehele erfelijk materiaal van micro-organismen in kaart worden gebracht. Met name overheidsinstituten en academische ziekenhuizen gebruiken deze relatief nieuwe techniek voor het typeren van ziektekiemen. Hierdoor kunnen verbanden worden gelegd tussen voedsel en humane isolaten waardoor uitbraken van ziekten sneller en nauwkeuriger kunnen worden vastgesteld. De apparatuur wordt in rap tempo kleiner, nauwkeuriger en sneller. Dit biedt tevens kansen voor de levensmiddelenindustrie.

Het ontwerp NEN-EN-ISO 23418:2020 kan kosteloos worden ingezien worden. Deze kan worden opgevraagd bij NEN.

Bron: NEN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven