Voor het eerst CRISPR-Cas toegepast op aardbeien in Noorwegen

Onderzoeker Tage Thorstensen van het Noorse onderzoeksinstituut Nibio heeft voor het eerst de gentechnologie CRISPR-Cas toegepast op aardbeien in Noorwegen. Thorstensen heeft de genen, die de aardbei vatbaar maken voor grauwe schimmel, uitgeschakeld en nu groeien die 50 tot 60 aardbeienplanten in een kas in Ås, vlakbij Oslo.

Thorstensen: “Planten worden al veel vaker genetisch gemodificeerd maar het is nu voor het eerst ook in Noorwegen toegepast. Het duurde iets langer dan we verwacht hadden, maar een masterstudent is nu verschillende methodes aan het testen om de aardbeien met grauwe schimmel te infecteren. We hopen de resultaten over een paar maanden te hebben.”

Genen permanent uitgeschakeld
De onderzoekers hebben de technologie eerst getest op bosaardbeien, onder andere omdat die soort minder genen heeft dan de gecultiveerde aardbeien. Met behulp van CRISPR-Cas hebben ze, zoals gezegd, bepaalde genen permanent uitgeschakeld. De schimmel ‘kaapt’ deze genen normaal gesproken om de plant te infecteren, maar als de genen niet langer actief zijn, kan de schimmel dat niet.

In hoeverre de onderzoekers de juiste genen hebben uitgeschakeld, moet blijken uit de tests die nu bezig zijn. Al is dat volgens Thorstensen niet het belangrijkste: “Voor ons is de mijlpaal dat het gelukt is om aardbeienplanten te modificeren die vervolgens prima groeien, eruitzien als gewone aardbeienplanten en waaraan aardbeien groeien die ook als aardbeien smaken.”

Project liep uit door moeilijkheidsgraad
De aardbeienplant bleek veel moeilijker dan eerst gedacht, waardoor het project ook langer duurde dan verwacht. In theorie zou het na zes tot zeven maanden gelukt moeten zijn om genetisch gemodificeerde planten te laten groeien, maar in de praktijk kostte het Thorstensen twee jaar: “Het was heel moeilijk om deze CRISPR-Cas technologie in de cellen van de aardbeienplanten te krijgen, dus ondertussen begon ik het ook uit te testen op sla, omdat dat makkelijker is. Sla heeft een kortere generatietijd en de cellen zelf laten zich makkelijker bewerken. Aardbeien hebben een harder oppervlak op de cellen terwijl dat bij sla veel zachter is.”

Bron: norsklandbruk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven