Groot bereik voor eerste nationale Groente- en Fruitdag

De eerste editie van de Nationale Groente- en Fruitdag, woensdag 14 oktober j.l., heeft miljoenen Nederlanders geïnspireerd om met groenten en fruit aan de slag te gaan. Samen met alle partners die zich voor deze dag hadden aangemeld (75) en vele supporters heeft het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) groenten en fruit in de spotlights gezet. Gedurende de gehele dag was #ngfdag trending topic. De landelijke zichtbaarheid was groot, met drie keer aandacht in het Algemeen Dagblad en haar regionale partners over het belang van meer groenten en fruit, radio interviews en een kort item in Tijd voor Max, naast alle lokale acties

De Nationale Groente- en Fruitdag vond plaats tijdens de Dutch Food Week en stond in het teken van 'Groentefruitrijke lunch', omdat het lunchmoment bij uitstek kansen biedt om de groente- en fruitconsumptie te verhogen. Uit recent consumentenonderzoek bleek echter dat een derde van de volwassen Nederlanders op geen enkele doordeweekse dag groenten of fruit eet bij de lunch. “Hier liggen dus kansen; zeker nu we vanwege corona veelal thuiswerken kunnen we meer tijd nemen voor de lunch", aldus Karin Bemelmans, coördinator van het NAGF.

Online inspiratie
Tijdens de actiedag werd Nederland online geïnspireerd om met een groente-en fruitrijke lunch aan de slag te gaan, onder andere door tv-kok Sandra Ysbrandy. De partners, waaronder vele groente- en fruit bedrijven maar ook tal van andere organisaties, hebben aandacht aan de dag besteed op hun social media kanalen zoals het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Rode Kruis en de ANWB.

Aan het einde van de dag maakten tv-kok en acteur Hugo Kennis en presentatrice Nadia Zerouali de winnaar van de Fruit & Veg Award bekend. Deze award is bedoeld voor de Nederlandse foodblogger die zijn of haar publiek het allermeest weet te inspireren met gezonde – groente- en fruitrijke – gerechten. De prijswinnaar Luukskitchen kwam zowel bij het publiek als bij de jury als winnaar uit de bus.

Maar ook actie!
Verschillende partners kwamen lokaal in actie om daadwerkelijk meer groenten en fruit bij de lunch te verzorgen. Er deden maar liefst tien grote zorginstellingen door het hele land mee: het Maasstad Ziekenhuis , Tergooi Ziekenhuis, BovenIJ Ziekenhuis, Rode Kruis Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Radboud UMC, Adrz Ziekenhuis, Rivas, Sint Maartenskliniek en Merem Medische Revalidatie. Zij zorgden intern voor extra veel kleurrijke groenten en fruit bij de lunch voor personeel of patiënten.  Ook ging de Nederlandse Fruittelers Organisatie in het kader van de actie Filefruit op bezoek bij de ANWB Verkeersinformatie om daar appels uit te delen.

Daarnaast kregen de 300 kinderen die meededen aan het Timmerdorp in Groningen een gezonde groente-en fruitrijke lunch; een initiatief van Nieuwe Leefstijl en Kind en Voeding. Op basisschool Het Kristal werden 200 gezonde schoollunches verzorgd met hulp van onder andere partners Koppert Cress en Greenco. En zo waren er nog veel meer acties.

Volgend jaar weer
Het NAGF kijkt terug op een zeer geslaagde actiedag en wil graag iedereen bedanken voor zijn inzet. "We laten zien dat samenwerking loont. Op naar de volgende Nationale Groente- en Fruitdag, donderdag 14 oktober 2021", aldus de organisatie. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.