Keniaanse kruidentelers hopen op steun van EU-project voor markttoegang

De gepensioneerde onderwijzeres Regina Nderitu is eigenaar van een muntplantage in Kenia. Ze hoopt op een flinke oogst van dit kruid dat ze sinds een jaar verbouwt. Twee jaar geleden is ze begonnen met het kweken van diverse inheemse en exotische groenten, waaronder zwarte nachtschade, paarse kool en sla. Het kweken van groenten vond ze echter arbeidsintensief, vooral omdat ze bijna dagelijks op haar kwekerij moest zijn.

In het begin heeft Regina zich breed georiënteerd naar wat er allemaal komt kijken bij het telen van kruiden. Zij ging op bezoek bij verschillende kruidenteeltbedrijven, waar ze niet alleen luisterde, maar ook goed rondkeek wat er zoal gedaan werd.

Op dit moment teelt Regina munt op een stuk land van één hectare, maar zij hoopt uiteindelijk haar hele areaal te kunnen gebruiken door haar assortiment uit te breiden met andere kruiden, zoals dille, tijm, bieslook en koriander.

Nderitu hoopt te behoren tot de groep telers die zullen profiteren van een door de Europese Unie gefinancierd project dat het concurrentievermogen en de markttoegang voor kruiden en specerijen in Nakuru County zal bevorderen. Het project wordt uitgevoerd door de industriële organisatie van de Verenigde Naties (Unido), in samenwerking met de regering en de particuliere sector, in het kader van het zogenaamde Market Access Upgrade Programme (MARKUP) Kenia.

Coördinator Maina Karuiru zegt dat het project graag vrouwen wil ondersteunen, omdat zij een sleutelrol spelen in de waardeketen van de land en tuinbouw. “Vrouwen,” voegt Karuiru toe, “vormen het grootste deel van de werknemers in de land- en tuinbouwsector en hebben daarom behoefte aan empowerment, zodat ze hun inkomen kunnen verbeteren.”

Bron: allafrica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven