Collectieve waterzuivering Westland weer stapje dichterbij

Op 13 oktober hebben dijkgraaf en hoogheemraden ingestemd met het ondertekenen, door hoogheemraad Ruud Egas, van het bestuurlijk convenant en de overeenkomsten die de weg vrijmaken voor de collectieve zuivering Westland.

Glastuinbouwondernemingen moeten het restwater van hun teelten ontdoen van gewasbeschermingsmiddelen voor zij het mogen lozen op het riool. Glastuinbouw Nederland heeft aan Delfland gevraagd om dat voor ondernemers in het Westland centraal te doen: deze zuivert dagelijks het rioolwater van 1,2 miljoen inwoners en 35.000 bedrijven en instellingen in het gebied, en heeft dus de expertise en de installaties om dat voor elkaar te krijgen.

Na ondertekening van overeenkomst en convenant door alle partijen, zal Delfland op AWZI Nieuwe Waterweg een ozoninstallatie bouwen om gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit het water te halen. Om zoveel mogelijk ondernemers de kans te geven aan te sluiten, worden bovendien een extra persleiding gelegd en een gemaal gebouwd. Alle kosten worden gedragen door de aangesloten bedrijven verenigd in Waterzuiveringscoöperatie Westland. De gemeente Westland en de Provincie Zuid-Holland staan garant.

Het betreft naar eigen zeggen een 'unieke samenwerking waarbij wij samen met zo’n 25% van de glastuinbouw in ons gebied bijdragen aan een betere waterkwaliteit en bovendien een mooie stap maken richting het sluiten van de waterketen. Einddoel is om het schone water weer terug te leveren aan de branche.'

bron: Hoogheemraadschap van Delftland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven