Voordelen eten tomaat niet te vervangen door pil

Lycopeen is één van de bekendste stoffen uit tomaat en er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van deze voedingsstof. Hidde van Steenwijk, onderzoeker bij de Universiteit Maastricht, bestudeerde de gezondheidseffecten van lycopeen. Daarbij keek hij naar het effect van lycopeen op ontstekingswaarden, omdat zulke ontstekingswaarden een negatieve invloed lijken te hebben op de ontwikkeling van welvaartsziekten zoals diabetes type II.


Voor niet-tomatenliefhebbers is tomaat van de barbecue een optie. Archieffoto GroentenNieuws

Het verband tussen lycopeen en ontstekingen
Het onderzoek, in het kader van het Topsectorproject De Waarde(n) van Groenten & Fruit, laat zien dat patiënten met hogere ontstekingswaarden (in diverse ziekten) ook lagere lycopeenconcentraties in het bloed hebben. Vermindering van circulerend lycopeen kan een van de eerste tekenen zijn van chronische ontsteking.

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een verhoging van de lycopeenconcentratie (door bijvoorbeeld een aantal weken meer lycopeen te consumeren) deze ontstekingen niet direct vermindert.

Gezond eten is beter dan een supplement
De resultaten van dit onderzoek laten daarmee zien dat het zowel van belang is om al gezond te eten als je je gezond voelt, maar ook dat de combinatie van verschillende bioactieve stoffen van belang is voor de gezondheidseffecten van groenten en fruit. Omdat je met een product als tomaat meer dan lycopeen binnenkrijgt, lijkt het daarom gezonder om in plaats van een supplement met lycopeen te slikken, je lycopeengehalte op peil te houden door tomaten te eten.

Bron: Maastricht University


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven