Europese AGF-handel goed voor gemiddeld €35,7 miljard afgelopen vijf jaar

In het Activity Report 2020 benadrukt Freshfel Europe de positieve trend van de handel binnen de EU van de afgelopen vijf jaar, die 32,9 mln ton bedroeg en een waarde van €35,7 mld bereikte. De grootste leveranciers waren Spanje (12,1 mln ton), Nederland (8,1 mln ton) en Italië (2,8 mln ton).

De grootste ontvangers waren Duitsland (8,9 mln ton), Frankrijk (4,2 mln ton, deels voor re-export) en het Verenigd Koninkrijk (3,2 mln ton). 

De handel binnen de EU is een stabiele pijler voor de economische ontwikkeling van de AGF-sector binnen de EU, met een totale productie van 72,3 mln ton (2018). De trend voor lokale producten heeft ertoe geleid dat 34,6 mln, van de totale productie van 72,3 mln ton, in de lidstaten waar het is geteeld, wordt geconsumeerd en dat 32,9 mln ton binnen de EU wordt verhandeld.

Export EU naar markten wereldwijd - vijfjarige trend
In 2019 bereikte de waarde van de markt een nieuw vijfjarig record met een AGF-export van 4,8 mln ter waarde van €4,7 mld. De export is in 2018-2019 met 10% gegroeid van 4,3 naar 4,88 mln ton. Er wordt gehoopt dat dit de aanzet is voor een groeiend herstel na de invoering van de Russische boycot in 2014.

Het sluiten van markten en seizoensgebonden ontwikkelingen hebben de export van belangrijke Europese bestemmingen naar bestemmingen in de buurt van Europa belemmerd, wat de voorbije vijf jaar geleid heeft tot een marktverlies van 33%. In 2019 was er sprake van een tijdelijke verbetering onder invloed van bestemmingen in Afrika en het Midden-Oosten.  

Klik hier om het hele rapport te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven