Eerste semi-gesloten kas in Shanghai eind oktober af

Eind oktober ronden Shanghai Youyou Group en Certhon de bouw van een eerste semi-gesloten kas in Shanghai af. Vanuit de kas moet de groeiende bevolking in de stad van verse groenten worden voorzien. 

Links Yang Shaojun, directeur van Shanghai Youyou Group met medewerkers van Certhon Greenhouse Solutions

20 hectare kas
De kas komt op het Sino-Dutch Agricultural Innovation Park. "Het park beslaat een oppervlakte van bijna 132 hectare, inclusief een nieuw gebouwde semi-gesloten kas van ongeveer 20 hectare," vertelt Yang Shaojun, directeur van Shanghai Youyou Group, terwijl hij een overzicht geeft van het bedrijventerrein. "Het park beschikt over een automatisch besturingssysteem in de kas, precisie-irrigatie- en bemestingstechnologie die de opvang van regenwater integreert evenals de zuivering, geautomatiseerd zaaien en opkweken, apparatuur voor het oogsten en verpakken en een systeem voor het recyclen van plantafval. Hiermee hopen we 's werelds toonaangevende tuinbouwtechnologie te combineren tot een eersteklas automatisch gestuurde kas in Shanghai."

Naar schatting zal de kas op het Agricultural Industrial Park project eind oktober 2020 af zijn en zal het planten binnenkort beginnen. Komkommers, sla en andere gewassen zullen naar verwachting in november op de markt komen, en tomaten en paprika's zullen nog voor het Lentefestival beschikbaar zijn, verwacht Shaojun. 

Kas in het Youyou Innovation Park

Hele keten
Het Innovation Park, gelegen op ongeveer 60 kilometer afstand van het centrum van Shanghai, zal in staat zijn om groenten te leveren aan de markt op dezelfde dag dat ze worden geoogst. Naast het online platform dat door het bedrijf wordt gecreëerd, zal het ook samenwerken met grote supermarkten en e-commerce bedrijven zoals Sam's Club, Wal-Mart Supermarkt, Hema Fresh en Dingdong Fresh.

Shaojun: "Shanghai heeft zeer schaarse grondstoffen en een grote bevolking, dus de kosten van het land dat wordt gebruikt voor de tuinbouw is hoog. De arbeidskosten nemen ook toe. Daarnaast leidt de overvloedige regenval tijdens het groeiseizoen tot ernstige problemen met plagen en ziekten in de vollegrondsteelt."

De toename van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ter voorkoming van plagen en ziekten heeft ook geleid tot hogere teeltkosten en product- en milieuvervuiling, weet hij. Daarom is het een algemene trend om gefaciliteerde kassen in Shanghai te ontwikkelen.

Daarnaast blijft de vraag van de bewoners van de internationale metropool naar verse, veilige, gezonde en hoogwaardige producten groeien en worden hun eisen steeds hoger. "Daarom moet de tuinbouw in Shanghai de koers volgen van de toonaangevende moderne tuinbouw."

Keuze valt op semi-gesloten kas
Na het vergelijken van verschillende soorten kassen, heeft de Shanghai Youyou Group uiteindelijk besloten voor semi-gesloten kassen te gaan, waardoor het bedrijf een van de eerste in China is die dit type kas toepast. "De semi-gesloten kas uit Nederland compenseert vele tekortkomingen van de traditionele kassen en brengt significante verbeteringen met zich mee waaronder een besparing van 20% op energie in vergelijking met traditionele glazen kassen."

Yin Rui, landbouwkundig ingenieur en projectleider van Certhon, op bezoek bij Goni in België (die teler heeft het MGS-systeem, geleverd door Hortiplan, dat ook in China in de kas komt)

Klimaat is uitdagend
Yin Rui, landbouwkundig ingenieur en projectleider van Certhon Greenhouse Solutions springt in: "China is een land met weinig energie. Het verminderen van het energieverbruik en het verhogen van de energie-efficiëntie is van vitaal belang voor de ontwikkeling van de tuinbouw. Semi-gesloten kassen verminderen de uitwisseling van lucht binnen en buiten de kas sterk, waardoor de energie-efficiëntie wordt gemaximaliseerd. Tegelijkertijd wordt CO2, het voedsel van de planten, het meest binnen de kas gehouden. Dit ontwerp speelt een essentiële rol bij het besparen van energie, het verminderen van de emissies en de uitstoot van broeikasgassen."

In tegenstelling tot traditionele kassen met een actieve luchtcirculatie zorgen semi-gesloten kassen er bovendien voor dat de gewassen in verschillende delen van de kassen hetzelfde microklimaat hebben, legt Rui uit. "Vooral in het gebied van Shanghai, gelegen aan de oostkust van China, maken de hoge temperatuur en de hoge luchtvochtigheid in de zomer het controleren van het klimaat in traditionele kassen tot een grote uitdaging. Daarentegen heeft dit type kas een zeer goede binnencirculatie en beperkte binnen- en buitenluchtuitwisseling, wat gunstiger is voor de Chinese telers."

Demonstratieproject
In de afgelopen jaren heeft Certhon zijn projecten en activiteiten in China voortdurend uitgebreid. Het bedrijf heeft momenteel twee lokale medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de Chinese markt. "China is een groot agrarisch land vol uitdagingen en kansen. We hopen dit tuinbouwproject uit te bouwen tot een demonstratieproject voor de samenwerking tussen China en Nederland op het gebied van de tuinbouw. We willen de geavanceerde Nederlandse tuinbouwtechnologie in China bevorderen en een bijdrage leveren aan de moderne agrarische ontwikkeling van China," besluit de ingenieur.

Voor meer informatie:
Yang Shaojun
Shanghai Youyou Group
yangshaojun@youyou.com.cn
+86 2158758888

Yin Rui
Certhon Greenhouse Solutions
rui.yin@certhon.com
+31 618791869
www.certhon.com/zh-cn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.