Cherrytomaten uit Atacamawoestijn vinden al hun weg naar klant

De Chileense beginnende ondernemer Pietro Alberti gaat met overheidssteun een ambitieus project op starten: tomaten telen in een kas in de droogste woestijn ter wereld in Atacama.

Een van de grootste problemen bij de teelt in de Atacamawoestijn is uiteraard de waterschaarste. Maar na onderzoek kwam Pietro tot de conclusie dat er tot 3.800 kilo cherrytomaten op 126 m² geteeld kunnen worden met slechts een derde van het water dat men normaal gebruikt in een druppel-irrigatiesysteem door de condensatie te benutten van het water dat zich in de lucht bevindt.

Start na winst
De ondernemer overtuigde de jury van het Chileense overheidsfonds dat subsidies verstrekt en werd een van de grote winnaars van de eerste editie van het programma. Hij ontving financiering voor zijn project en een cursus Bedrijfskunde van de Katholieke Universiteit van Chili. “De opleiding heeft me geholpen om het project beter te organiseren. Dankzij de financiering hebben we 350 m² cherrytomatenteelt onder kas kunnen opzetten en ons kunnen focussen op een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.”

Pietro zegt dat het een hectisch anderhalf jaar met allerlei uitdaging is geweest om alles tot een goed einde te brengen, met onder andere de sociale crisis in Chili van eind vorig jaar en de pandemie sinds begin dit jaar. Vaak werd het transport van het materiaal uit Santiago verhinderd en ook de prijzen van het materiaal namen toe. "Ondanks alles zijn we erin geslaagd om ons doel te bereiken. Ons project heet Hidrodesierto SpA en vandaag telen we cherrytomaten met 240 planten en we zijn ook al bezig met de afzet ervan, met succes zelfs."

Bron: latercera.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven