Isis de Wit nieuw bij Paskal Nederland:

"Minder ervaren arbeiders in de kas en naderende omslag naar bio-afbreekbaar helpen ons groeien"

Tholen - Met het stijgen van de afvalkosten komt er een moment waarop telers massaal naar biologische afbreekbare producten voor hun teelt gaan grijpen. Daarvan is Isis de Wit overtuigd. Zij is op 1 september als accountmanager begonnen bij Paskal Nederland.

De Israëlische toeleverancier van teeltaccessoires en monitorsystemen is namelijk druk bezig te groeien in Nederland. Zodra de omslag naar biologisch afbreekbaar plastic definitief is en telers bekend zijn met de honderd procent biologisch afbreekbare clips, trosbeugels en touw uit het Paskal-assortiment kan de groei zich voortzetten.

Knelpunten bij verduurzaming
Om dat te bereiken, kwam Isis sinds ze aan de slag is gegaan al bij diverse klanten over de vloer. "Corona maakt dat echter wel lastig, dus écht gas geven hoop ik zo snel mogelijk te kunnen doen als alle coronabelemmeringen verleden tijd zijn", vertelt de aan de HAS afgestuurde accountmanager.

Isis heeft daar de studie International Food & Agribusiness gevolgd en afgerond. "Tijdens mijn studie heb ik mij gericht op de verduurzaming van voedselketens, uitzoeken waar de knelpunten zitten binnen de supply chain van ’boer naar consument’ en vooral oplossingen bedenken voor deze knelpunten." 

Glastuinbouwervaring had Isis tot voor kort nog weinig, maar onbekend met het telersbestaan is ze niet. Haar ouders hebben een bloembollen- en snijbloemenbedrijf en daar werkte ze altijd mee. "Daardoor weet ik welke zaken er spelen bij agrarische ondernemers, ook door Arjen de Haan (salesmanager Paskal Nederland), de andere collega’s van Paskal en de klanten leer ik steeds meer over de interessante wereld van de glastuinbouw.’’ 

Afvalkosten steeds hoger
Eén ding is haar al opgevallen: de afvalkosten voor telers worden steeds hoger. Het is een ontwikkeling die de producent van clips, beugels en hogedraadhaken in de kaart speelt. "Op het moment dat telers onze biologisch afbreekbare producten gebruiken, kan de afvalverwerker er van op aan dat alles honderd procent biologisch afbreekt bij de verwerking en kan het groentarief gaan gelden. Dat tarief is lager dan veel telers nu nog moeten betalen voor hun teeltafval, waarin vaak nog wel plastic of metalen zitten."

Bij Paskal merken ze dat telers zeker bereid zijn over te stappen, maar dat er soms net nog even dat ene duwtje in de goede richting nodig is. Vraag van de afnemers naar het gebruik van bioplastics in de teelt kan zo'n laatste duwtje zijn, denkt Isis. Of EU-wetgeving. "Rietjes, plastic bestek e.d. gaan er nu al uit. Dus ook in de teelt gaan zulke maatregelen komen, dit kan echter alleen wanneer er een betaalbaar alternatief is.’’


Clips en trosbeugels maken het werk in de kas makkelijker

Arbeidsbesparing
En als dat nog even op zich laat wachten, dan is het voordeel van clippen bijvoorbeeld ook nog dat het arbeid bespaart. "Goed indraaien is niet eenvoudig, daar lopen telers steeds meer tegenaan als ze personeel zoeken. Personeel dat steeds schaarser wordt. Recent zijn de arbeidsmigranten zeer slecht in het nieuws geweest.

Het kan in de toekomst voorkomen dat met betrekking tot de omstandigheden, de sector vanuit de retail of de overheid tot actie wordt aangezet waardoor het minder interessant wordt om migranten in te huren. Hierdoor kan er een belangrijke groep arbeiders wegvallen die bijvoorbeeld het indraaien en laten zakken van de planten doen. Op de kosten van het telkens weer opleiden van nieuw en minder ervaren personeel kun je besparen door met clips te gaan werken. Dat heeft ook minder ervaren personeel snel onder de knie."

Een ander voorbeeld om de arbeid in de kas efficiënt in te zetten heeft Paskal in het slimme irrigatiemanagementsysteem Drainvision dat werd ontwikkeld. Dit kan worden gebruikt om irrigatie te beheren en het volume en de EC van het gedraineerde water te controleren, weet Isis. “In het verleden liep een teler door de kas en had hij op bepaalde plaatsen weegschalen in de kas waaraan hij kon aflezen welk gebied water nodig had. Met DrainVision kun je precies zien waar water nodig is en kan de teler dit aflezen op zijn of haar smartphone of computer. Dit vermindert de contactmomenten met de plant en levert geautomatiseerde observaties. Zo verbetert zowel de productiviteit als de kwaliteit en proberen wij bij Paskal de teler op alle niveaus van het teeltproces te ondersteunen om de arbeid in de kas efficiënter in te zetten."

Voor meer informatie:
Paskal Nederland B.V.
www.paskal-group.com/nl/ 

Isis de Wit
i.dewit@paskal-group.com  
+31 (0) 613 619520 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven