"Laat stekers geen hygiënische sluitpost worden bij teeltwisseling"

Over het planmatig en gedegen reinigen en desinfecteren tijdens de teeltwisseling is al veel gezegd en geschreven. Een aspect dat wellicht minder aandacht krijgt dan het verdient, is het (tijdelijk) vervangen van de stekers die het druppelwater in het substraat geleiden. Stefan Bakker van Netafim belicht op Glastuinbouw Waterproof de aandachtspunten.

Weggooien of reinigen
Tijdens de teeltwisseling is het grondig reinigen en ontsmetten van stekers niet het meest dankbare werk. Vooral niet wanneer er in de sleufjes en holten van het materiaal veel wortel- en/of substraatresten zitten, die zich soms lastig laten verwijderen. Dat geldt met name in dunne watergeleidingssleufjes, waar fijne wortels zich vaak dankbaar in vasthechten.

Het oude materiaal weggooien en de nieuwe teelt met schone stekers beginnen is natuurlijk een optie, maar daar hangt een prijskaartje aan. Veel telers kiezen er daarom voor de oude stekers even opzij te leggen en de nieuwe teelt te starten met schone vervangers. Op een later, rustiger moment kunnen de oude stekers dan alsnog een grondige schoonmaakbeurt krijgen, waarna ze weer verantwoord toepasbaar zijn.

Lees hier verder. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven