Deense tomatenteler zet elk seizoen 30.000 hommels aan het werk

Bij het Deense teeltbedrijf Alfred Pedersen & Søn zijn ze afhankelijk van iets meer dan 30.000 hommels om hun negen hectare met tomatenplanten te bestuiven.

Productiedirecteur Kevin Humphries: “Ze zijn heel belangrijk voor onze teelt. Iemand heeft ontdekt dat hommels goed werken bij de tomatenteelt omdat ze heel erg aangetrokken worden door de gele bloemen in de plant. Een paar jaar geleden hadden we buiten de kassen op enkele velden koolzaad staan, maar dat werkte niet. Als het koolzaad in bloei stond, vlogen de hommels daarheen in plaats van in de kassen bij de tomaten te blijven, dus dat doen we niet meer.”

Het teeltbedrijf teelt jaarrond tomaten in de kassen, dus er zijn heel wat hommels nodig voor de bestuiving. Hommels leven maar 8 tot 10 weken, dus het bedrijf heeft iedere week of om de week nieuwe hommels nodig. Ze hebben gemiddeld twee nesten met 50 hommels per hectare per week. Dat komt totaal op zo’n 3500 hommels per hectare per seizoen, waardoor het bedrijf in één seizoen rond de 31.500 hommels gebruikt.

Van handmatig naar levende hommels
Hommels zijn makkelijk om in je kas te hebben: als ze goed geplaatst zijn, gaan ze zelf aan de gang.

Humphries: “Onze tuinders houden de bestuiving de hele tijd in de gaten. De hommels kunnen ook iets té actief zijn maar dan kunnen we hun nest sluiten, zodat ze alleen nog naar binnen kunnen vliegen. Als ze allemaal binnen zijn, kunnen we eventueel het nest verplaatsen, of ze een tijdje binnen laten blijven tot ze weer nodig zijn.”

Toen het teeltbedrijf begon, weden de tomatenplanten handmatig bestoven. Daarna probeerden ze het met elektrische bijen, maar toen duurde het niet lang tot iemand in de branche had ontdekt dat hommels het beste werken. Daarom gebruiken ze bij Alfred Pedersen & Søn nu al zo’n 35 tot 40 jaar levende hommels.

Bron: landbrugsavisen.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven