De vochtige tijd door komen zonder dat het gewas hier last van heeft

Vocht is in deze tijd van het jaar een probleem in de kas. En dat 'probleem' komt elk jaar terug. Te veel vocht levert een grotere ziektedruk op en belemmert de groei van planten.

Kassen worden steeds hoger en om te zorgen dat er een actieve plant op microklimaat (plantniveau) behouden wordt, is lastig. Horizontale ventilatoren zorgen voor horizontale luchtbewegingen boven in de kas en kunnen de planten in die situatie weinig helpen.

Luchtbeweging tussen de planten kan vochtophoping wel voorkomen en daarmee activiteit creëren, is de ervaring van Ronald Kloppenburg van Luiten Greenhouses. "Door activiteit terug te brengen in het gewas zal de ziektedruk verlagen en de groei van plant verbeteren." Hoe krijg je zo'n subtiele, tochtvrije luchtstroom in de kas?
Door verticaal te circuleren, volgens Ronald. Hij prijst de Nivolator van Nivola aan, exclusief bij Luiten te koop. "In de bijna 65 jaar dat de Nivolator bestaat zijn er over de hele wereld inmiddels honderden kwekers geholpen met vochtproblemen en het dode klimaat in hun kas. Deze kwekers werken met kassen waar bloemen, groenten, kruiden, cannabis en ook zachtfruit worden gekweekt."

Er blijft nog te veel vocht in de kas hangen, wat nu?
De Nivolator is een systeem dat vochtophoping op de plant voorkomt in de kas. Vocht uit de kas krijgen is een ander verhaal. "Kieren met de scherminstallatie(s) is een veel gebruikte manier van ontvochtigen. Dit gaat helaas vaak samen met horizontale temperatuurverschillen, kou-val en warmteverlies."

Hierdoor wordt steeds meer gekeken naar actief ontvochtigen. Dit kan gedaan worden door middel van de Nivolution, eveneens van Nivola.
"Met de Nivolution kunnen telers gecontroleerd ontvochtigen. Het scherm kan 100% gesloten worden gehouden waardoor telers zowel energie besparen (tot wel 50%) als lichtuitstoot voorkomen (bij belichtingsdoeken en lichtreductiedoeken). Tevens is het mogelijk om gerichter te kunnen koelen."

Om het bovenstaande nog mooier te maken, zijn er ook nog subsidiemogelijkheden op beide systemen. Ronald geeft daar graag uitleg over. 

Voor meer informatie:
Luiten Greenhouses
info@luiten-greenhouses.com
www.luiten-greenhouses.com

Ronald Kloppenburg
ronald@luiten-greenhouses.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.