Er valt wat te kiezen in de snoeptomaatjes

Veredelingsbedrijven zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe rassen die voldoen aan de eisen en wensen van zowel de teler als van de handel, retailer en de consument. Afgelopen seizoen heeft Sakata een aantal rassen geïntroduceerd en Pieter Vermeulen, hightech gewas specialist, vertelt wat Sakata te bieden heeft.

"Telers en handelaren vroegen mij wanneer Sakata nieuwe, smaakvolle rassen snoeptomaten op de markt zou gaan brengen. Zij wilden graag een alternatief dat aan hun eisen voldeed."

Dat bleek dat geen eenvoudige opgave. "Bij het ontwikkelen en testen van nieuwe rassen zijn goede smaak, hoge productie en lagere arbeidskosten de belangrijkste criteria waarop we selecteren’’, vervolgt Pieter.  

Inmiddels is er echter wat te kiezen bij Sakata. Pieter trapt de bespreking van zijn assortiment snoeptomaten af met het opsommen van de rassen Crimson Star F1, Scarlet Star F1, Lemonstar F1, Chocostar F1 en de al eerder geïntroduceerde Royalstar F1. "Hoewel de rassen verschillende eigenschappen hebben, hebben ze een goede smaak, een hoge productie en lagere arbeidskosten t.o.v. de huidige rassen gemeen", volgens Pieter. En daarmee bieden ze volgens hem een alternatief voor producent, handel en consument.

Pieter Vermeulen in actie bij Delphy met Paul van der Nat van Delphy. Fotocredits: Pieter Prins

Crimson Star F1 en Scarlet Star F1
"Crimson Star F1 en Scarlet Star F1 zijn rode snoeptomaten van de nieuwe generatie. Ze hebben een uitstekende smaak vanaf het begin van het seizoen tot de laatste vruchten van de laatste tros. De verschillen zitten voornamelijk in de plant- en vruchteigenschappen."

Crimson Star F1 lijkt meer op het standaard ras met meer groeikracht. "Zeer vroeg in productie, goed vruchtgewicht en kenmerkend deukje in de vruchten", aldus Pieter.

Het gewas van Scarlet Star F1 is groeikrachtiger en is meer gesloten. "De productie van Scarlet Star piekt vooral in de zomer, en dat is gunstig, want de laatste jaren blijkt dat in de zomer de prijzen aantrekken doordat de productie in Zuid-Europa en Noord-Afrika vrijwel geheel wegvalt. Vruchten van Scarlet Star F1 zijn stevig en hebben meer bite, daarnaast geven beide rassen een significant hogere productie."

Afgelopen seizoen heeft Pieter met zijn Sakatateam een teeltrecept geschreven voor beide rassen. "De trossen van beide rassen moeten gesnoeid worden om tot goed resultaat te komen. Beide rassen geven gemakkelijk splijttrossen met veel bloemen. Door snoeien ontstaan kort geschakelde splijttrossen, en is de zone waarin geoogst wordt beperkt. De gedachte dat snoeien extra arbeidsuren kost levert uiteindelijk een veel betere plukprestatie op’’, geeft Pieter aan. "Naast een beter vruchtgewicht (de gewenste 11-12g wordt het hele seizoen gehaald), een hogere productie, een uniformer product en een betere smaak’’, somt Pieter verder de voordelen van trossnoei op. "Tot slot hebben beide rassen de eigenschap dat de tomaatjes minder gevoelig zijn voor vruchtval."


Chocostar F1 in een mix

Chocostar F1 en Lemonstar F1
Een jaar na introductie krijgt de Chocostar steeds meer herkenning bij handel en telers, ziet Pieter tot grote tevredenheid. Hij typeert het ras als een compacte, groeikrachtige en generatieve plant die het ook in de belichte teelt goed doet. "Gemakkelijk in balans te krijgen en te houden. De vruchtkleur is glanzend roodbruin en de brix is hoog. De dunne schil en een uitgebalanceerde, sappige smaak zorgen ervoor dat je ervan blijft eten."

Onlangs is Lemonstar F1 aan het assortiment toegevoegd. Een ras met een heldergele kleur, die het gehele seizoen, dus ook in de zomer bij hoge lichtintensiteiten, zorgt voor een perfect contrast in de mix verpakking, aldus Pieter. "De groeikrachtige en generatieve plant wordt naar de zomer toe wordt de plant steeds opener, maar het behoud zijn groeikracht.  De vruchten zitten kort geschakeld aan de langere trossen een ideaal vruchtgewicht van 12 gram en het gehele seizoen een zeer hoge brix."

Tot slot de oranje (tros-) cherry tomaat Royalstar F1. Het ras heeft een trouwe aanhang onder telers en afnemers. "Je moet er als teler een afnemer voor hebben’’, geeft Pieter aan. De korte, sterke en generatieve plant doet het ook goed onder belichting. "Mooie trossen, zeer goede smaak en aantrekkelijke diep oranje tomaatjes die zeer sterk tegen scheuren zijn."

Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een bezoek aan het Improvement Center bij Delphy:
Pieter Vermeulen
Sakata
www.sakata.com 
pieter.vermeulen@sakata.eu 
+31 6 53730188  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven