Westlandpeppers laat laatste zonnepanelen op ‘hele generatieve gevel’ plaatsen

Tholen – Met in totaal vier stukken SDE-subsidie is de afgelopen jaren door Westlandpeppers flink geïnvesteerd in zonnepanelen. In 2018 werd al eens 960 panelen geplaatst en daar kwamen vorig jaar en dit najaar in twee rondes nog meer panelen bij, waardoor het totaal op bijna 1800 panelen uitkomt.

Op de locatie in ’s-Gravenzande was het dak echter vol en de subsidie nog niet opgebruikt. Plaatsing van de laatste zeventig panelen op de gevel bood uitkomst.

Zonnige gevel
Het gaat om ‘vrij standaard’ panelen vertelt Jesse Buitelaar van JB Solar. Hij maakte samen met de teler en zijn eigen broer Bas Buitelaar van Buitelaar Engineering, de vaste technische installateur van de teler, de afweging om de laatste zeventig panelen op de gevels te monteren, toen er op het dak geen plaats meer was.

Teler Dolf Boekestijn: “Bas appte op een zondag: ‘Ik heb een idee voor die zeventig panelen. Wat nu als we ze op de achterzijde monteren? Dan hebben we maximaal rendement van de panelen en op een bepaalde hoogte zal het lichtverlies voor de peperplanten in de kas minimaal zijn.”


Het eindresultaat op een druilerige oktoberdag.

Dichterbij energieneutraal
Door de enorme vraag naar zonnepanelen daalden de prijzen voor
zonnepanelen flink. Met die lagere prijzen, de subsidie uit het potje Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en de overige panelen op schuurdak kan het project, zelfs met naar schatting een kwart minder elektriciteitsproductie op de gevels, uit.

De paprika-, peper- en kruidenteler is met de investering weer dichterbij energieneutraal werken. “We zijn er nog niet helemaal met afronding van dit project, maar komen wel dichtbij energieneutraliteit. Vooral ook voor ons pakstation hebben we veel elektra nodig.”

Nieuwe ronde SDE ‘erg schraal’
Of telers zoals Westlandpeppers dit najaar ook weer massaal SDE aanvragen vraagt Jesse zich ondertussen wel af. Na bestudering van de nieuwe SDE-regels blijkt de regeling wel ‘erg schraal’ te zijn geworden. “Bij direct verbruik van de opgewekte elektriciteit volgt een correctie, waardoor er nauwelijks iets van het subsidiebedrag per kilowattuur overblijft. Een alternatief is daarom de energie-investeringsaftrek (EIA), maar voor telers met een groot eigen verbruik wordt de terugverdientijd dan wel erg lang, dus ik verwacht wel minder animo voor investeringen in zonnepanelen.”

Voor meer informatie:
JB Solar
www.jbsolar.nl  
info@jbsolar.nl 


Westlandpeppers
www.westlandpeppers.nl 
westlandpeppersinfo@gmail.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.