Invasief zeewier straks verwerkt in trostomatenverpakking

Met het Algae-Copack-project wil men in Spanje de Aziatische bruinwier, een invasieve soort die een paar jaar geleden voor het eerst werd gezien in de Straat van Gibraltar en zich nu razendsnel aan het verspreiden is aan de kust van het zuidwesten van Spanje, gebruiken als grondstof om duurzame en biologisch afbreekbare AGF-verpakkingen te maken. De coöperatie Nuestra Señora de Las Virtudes uit Cádiz zal er zijn groenten en fruit in verpakken.

De nieuwe trays moeten de EPS-verpakkingen vervangen, waarin onder meer de groentemix voor stoofpot, de trostomaten of prei van de telersorganisatie worden verkocht. “Dit project probeert van een probleem een oplossing te maken", zo zegt Bartolomé Ramírez, voorzitter van de coöperatie.

De oprichtingsakte van de groep die zijn schouders onder het project zet, werd getekend in de gebouwen van de telersorganisatie in de badstad Conil. Het project wordt gedragen door de Universiteit van Cádiz, Futur Alga SCA, de telersvereniging COAG Andalucía, de coöperatie Las Virtudes en het bedrijf Global TEC-Automatizaciones e Ingeniería SL.

Sofía Tristancho van Futur-Alga had het tijdens de bijeenkomst over het ten nutte maken van de enorme hoeveelheden zeewier die op de stranden van de provincie aanspoelen en die momenteel geen economische waarde hebben. Ze liet alvast een van de prototypes zien die evenwel nog voor verbetering vatbaar zijn. Het was een klein doosje, bruin van kleur, zoals die van de algen, dat hard genoeg is om de trays te vervangen die nu worden gebruikt voor de distributie van fruit en groenten. Haar partner in dit initiatief, Víctor Manuel Pérez, zei dat het project op de steun kan rekenen van de Universiteit van Cádiz, die zijn laboratoria en personeel zal inzetten voor onderzoeksdoeleinden.

Luis López Molina, algemeen directeur van het Centrum voor de Bevordering van Werkgelegenheid van de Universiteit van Cádiz, vertelde dat de nieuwe verpakkingen over twee jaar klaar kunnen zijn voor de markt.

Bron: diariodecadiz.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven