Onderzoek naar biologisch afbreekbare polymeren in land- en tuinbouw

Er is veel onderzoek gedaan naar biologisch afbreekbare polymeren. Kunststof wordt echter meestal niet alleen gemaakt van polymeren, maar wordt ook gemengd met andere materialen (additieven), die essentieel zijn voor de productie en prestaties. Biogebaseerde oplossingen voor deze additieven ontbreken, maar zijn dringend nodig.

Vorige week vond de kick-off van BioADD plaats. In dit project onderzoekt het Centre of Expertise Biobased Economy hoe nieuwe duurzame additieven ontwikkelt kunnen worden. Het project focust specifiek op tuin- en landbouwtoepassingen zoals plantenpotten en landbouwplastic.

Plastic producten worden momenteel kritisch beoordeeld vanwege het groeiende bewustzijn van de gerelateerde problemen, zoals de “plastic soep”. De EU heeft een verbod ingevoerd voor een aantal consumentenproducten voor eenmalig gebruik en fossiele polymeren die in 2021 van kracht gaan.

De lijst met verboden producten zal naar verwachting worden uitgebreid, bijvoorbeeld voor eenmalige, niet-composteerbare kunststoffen in de tuinbouw en landbouw. Dit betekent dat er alternatieven voor deze producten ontwikkeld moeten worden, zoals biologisch afbreekbare polymeren met duurzame toevoegingen zoals biocarbon.

Biocarbon als duurzaam additief
Biocarbon (biochar of biokoolstof) is een koolstofrijke, fijnkorrelige vaste stof die kan worden geproduceerd door thermochemische processen zoals pyrolyse en vergassing. Dit natuurlijke product wordt momenteel gebruikt om energie te produceren, maar recent onderzoek wijst uit dat het ook een groot potentieel heeft om de eigenschappen van biopolymeren te verbeteren.

Het composiet van de biocarbon-biopolymeer kan een hoognodige, volledig duurzame oplossing bieden. Dit zou met name interessant zijn in land- en tuinbouwtoepassingen, omdat is gebleken dat biocarbon effectief is in het vasthouden van water en in water oplosbare voedingsstoffen en de activiteit van micro-organismen in de bodem verhoogt. Biocarbon-biocomposieten kunnen ook op andere markten worden gebruikt, waar duurzaamheid essentieel is, inclusief verpakking en wegwerpbare consumentenartikelen.

Het BioADD-project onderzoekt de effecten van het toevoegen van biocarbon in het biopolymeer proces en de mogelijke toepassingen van de biocomposiet materialen, maar kijkt ook naar milieueffecten en economische voordelen.

Complementair team
Het BioADD-consortium bestaat uit negen industriële partners, een brancheorganisatie en drie onderzoek partners. De partnerbedrijven vormen een complementair team, waaronder biomassaleveranciers, producenten van pyrolyse-technologie en bedrijven die producten produceren voor de relevante markten van tuinbouw, landbouw en verpakking.

De resultaten van het project leiden voor elk van de bedrijven tot concrete zakelijke kansen. De ondersteuning van Avans Hogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en Technische Universiteit Eindhoven is essentieel bij het ontwikkelen van de kennis en de eerste productontwikkeling die de innovatie mogelijk maakt.

Projectpartners
Avans Hogeschool /CoE BBE (coordinator) – Rijksuniversiteit Groningen – Technische Universiteit Eindhoven – Nuts2 – Nettenergy – Charcotec- Rodenburg Biopolymers – Plastica thermoforming – NPSP Composites – Bato Plastics – Robertson Packaging Solutions – Oerlemans Plastics – CompositesNL

Bron: CoE BBE 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven