500 deelnemende bedrijven uit 24 landen

Fruit Attraction 2020 officieel geopend met LIVEConnect-platform

Fruit Attraction 2020 is gisteren officieel geopend. Het LIVEConnect-platform zal tot en met 31 oktober operationeel zijn. De virtuele AGF-beurs werd ingehuldigd door de Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, Luis Planas, de voorzitter van de beroepsfederatie Fepex, Jorge Brotons, de algemeen directeur van de Madrileense beursorganisator Ifema, Eduardo López-Puertas, en de directeur van Fruit Attraction, Raúl Calleja.

Voor Ifema heeft de eerste virtuele Fruit Attraction, die dit jaar zijn 12e editie viert, een bijzondere betekenis. "Fruit Attraction is ongetwijfeld een succesverhaal voor Ifema en voor de beurssector. Het event werd voor het eerst georganiseerd in 2009, midden in een economische crisis, en in minder dan een decennium is het een toonaangevende beurs geworden", zei Eduardo López-Puertas, algemeen directeur van Ifema.


Eduardo López-Puertas, algemeen directeur van Ifema

Vorig jaar namen 1.770 bedrijven uit 58 landen deel en kwamen er bijna 90.000 bezoekers uit 127 landen naar Madrid. Op dit moment rekent de beurs op de deelname van ongeveer 500 bedrijven uit 24 landen. “Met de huidige editie is een nieuw format geboren en eigenlijk is het iets waar Ifema al eerder mee in het hoofd zat en mee bezig was. Het coronavirus zal voorbijgaan – en laten we hopen dat dat zo snel mogelijk gebeurt - maar enkele veranderingen zullen blijven bestaan. De hybride formats zullen blijvers zijn. De wereld is heel snel aan het veranderen.”

Fruit Attraction LIVEConnect is een artificieel intelligentiesysteem dat duizenden impacts en naamsbekendheid genereert voor bedrijven en hun producten, bij duizenden kopers en handelaren uit meer dan 160 landen. Daarmee wordt het het grootste professionele netwerk ter wereld in de AGF-sector. Het systeem is speciaal ontworpen om aan- en verkoopkansen te creëren en te leren over de nieuwe trends en ontwikkelingen in 2020. Via het platform kunnen videogesprekken en chats plaatsvinden, maar ook sessies met demonstraties, enz.


Jorge Brotons, voorzitter van Fepex

Volgens Jorge Brotons, voorzitter van de beroepsfederatie Fepex, heeft Fruit Attraction een bijdrage geleverd om de export van de Spaanse sector te versterken. In 2009, het jaar waarin de eerste editie van de beurs plaatsvond, exporteerde Spanje 9,5 miljoen ton groenten en fruit ter waarde van €7.812 mln. In 2019 bedroeg de export 13,5 miljoen ton ter waarde van meer dan €13.500 mln, wat een groei met 31,5% in volume en met 73% in waarde betekent.

“Het coronavirus heeft de teelt en export van groenten en fruit zeker geen halt toegeroepen, aangezien beide activiteiten als essentieel worden beschouwd. Maar we hebben wel extra problemen zien opduiken, naast de reeds bestaande, zoals hogere kosten. En ook al dwingt de pandemie ons om nieuwe en waardevolle paden te bewandelen, toch zouden we in de toekomst graag terugkeren naar een beurs in face-to-face-vorm. De volgende normale editie staat gepland van 5 tot 7 oktober 2021 en het zal zeker verrijkt voor de dag komen op basis van de ervaringen van dit jaar”, zei Brotons.


Luis Planas, minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening

Voor de Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, Luis Planas, is de landbouw de belangrijkste sector in Spanje, met een waarde van meer dan €17.000 mln, inclusief bloemen en planten. "Spanje heeft de eerste positie in de teelt van groenten en fruit in de Europese Unie in handen en bekleedt de derde plaats in de wereld. Na die van de Verenigde Staten is de Spaanse exportwaarde ook de tweede grootste op wereldniveau".

De minister bracht ook de aanzienlijke stijging van de afzet van verse groenten en fruit tijdens de lockdown ter sprake, met een positieve evolutie richting gezonde consumptiepatronen en seizoensproducten. Hij moedigde de Spaanse sector aan om hard te blijven werken om deze gezonde eetgewoonten ook in de toekomst te begeleiden met een rijk gevuld palet aan kwaliteitsvolle groenten en fruit. Planas heeft overheidssteun geboden om sterke interprofessionele en goed gedimensioneerde organisaties te creëren om de onderhandelingsmacht van de sector te vergroten en optimaal toegang te krijgen tot gemeenschapsgelden.

Het Fruit Attraction LIVEConnect-platform zal de hele maand oktober actief blijven. Het is uiteraard een handelsplatform door de talrijke mogelijkheden tot contact tussen exposanten en bezoekers (inschrijven is verplicht), maar er vinden ook heel wat webinars, debatten en sessies plaats over thema’s die de sector aanbelangen.

Zo is er op 20 oktober een webinar over de gevolgen voor de teelt en export van groenten en fruit in het geval van een no deal-Brexit. De sessie wordt georganiseerd door Fepex en zal vooral ingaan op de tarieven die dan zullen gelden en over de concurrentie van derde landen op de Britse markt. Deze week vindt precies de negende onderhandelingsronde tussen de Commissie en het Verenigd Koninkrijk plaats, en de deadline voor het bereiken van een akkoord is volgens de onderhandelaars van beide kanten de tweede helft van oktober.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven