Concurrentievoordeel ten opzichte van Centraal-Amerikaanse export

“We zijn pioniers in de buitenteelt van Spaanse okra"

Okra, oorspronkelijk afkomstig van Afrika, is niet alleen ingeburgerd in de Afrikaanse keuken, maar ook in die van andere regio's zoals het Midden-Oosten, India of Latijns-Amerika. In Europa is het een relatief onbekend product, maar de consumptie ervan neemt jaar na jaar toe. Het gewas wordt nu ook geteeld in het zuidoosten van Spanje en het Spaanse product komt op de markt wanneer de concurrenten zich in het laagseizoen bevinden.

Tropical Exports Gil, uit Abanilla (Murcia), is een pionier in de buitenteelt van okra in Spanje. Zeven jaar geleden begon het bedrijf met de teelt, verpakking en export van okra dankzij het microklimaat in de streek waar het zo voor vochtigheid gevoelige gewas goed gedijt. Het afzetvenster bedraagt 5 maanden, van eind mei tot midden oktober.

“Enkele jaren geleden raakte ik geïnteresseerd in de teelt van okra. Onze streek heeft een halfdroog klimaat waar kaasjeskruid bij bosjes groeit. En aangezien okra van de familie van het kaasjeskruid is, besloot ik het eens uit te proberen. De resultaten waren fantastisch. Dankzij het relatief droge klimaat hebben we zelfs in de buitenteelt nauwelijks last van schimmels of andere ziekteverwekkers die in vochtige omstandigheden de kop opsteken”, zegt Francisco Javier Gil, manager van het bedrijf. "We zijn begonnen met 600 planten, maar elk jaar zijn we blijven groeien en nu hebben al 300.000 planten. Volgend jaar willen we dat aantal nog eens fors uitbreiden, tot wel 500.000 planten", legt hij uit.

De okra is bestemd voor de markten van een groot deel van Europa. “We zenden vooral veel volumes naar Frankrijk, waar Oliver Khampheng van EXO3 onze belangrijkste distributeur in Rungis is. Maar ook in eigen land zetten we ons product af en we exporteren een deel naar Italië, het Verenigd Koninkrijk, Portugal en België. Mensen met Afrikaanse roots kennen dit product het best en zijn de grootste consumenten”, vertelt hij.

Volgens Francisco Javier Gil heeft de afzet van okra de afgelopen maanden niet geleden onder de coronacrisis. “Wat betreft de prijs is het dit seizoen zelfs beter gegaan dan vorig jaar. Misschien heeft dat ook te maken met de minder vlotte import uit Latijns-Amerika door corona. Onze belangrijkste concurrenten, namelijk Honduras, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek, zaten in hun laagseizoen en onze prijszetting is ook een stuk voordeliger, want ons product moet niet worden ingevlogen. Het enige wat we nodig hebben is een koelwagen”, zegt Francisco.

“We verpakken onze verse groenten in houten kisten van 3 en 8 kilo. Maar we bieden de okra ook aan in trays van 250 gram en dit jaar hebben we zelfs oplossingen met gemodificeerde atmosfeer om de levensduur van het product te verlengen tot 15 dagen. Het product met defecten, of okra dat te groot is of simpelweg niet voldoet aan de kwaliteitseisen van de klanten, wordt gedroogd en daarna gemalen. Het gemalen product brengen we op de markt in verpakkingen van 100 gram, dat als kruid in de keuken wordt gebruikt”, legt hij uit.

Naast okra teelt en zet Tropical Exports Gil ook andere exotische groenten af zoals de Habanero-peper, die het op een areaal van 2 hectare heeft staan, en is het begonnen met proeven voor de teelt van de Afrikaanse auberginerassen Djcadatou en Garden Eggs. Het bedrijf gaat binnenkort ook het certificeringsproces opstarten om de oorsprongsbenaming te verkrijgen voor de okra.

 

Voor meer informatie:
Francisco Javier Gil Tomás
Tropical Export Gil
Tel: +34 618 38 39 82 (Spanje)
gildeabanilla@gmail.com
www.tropicalexportsgil.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven