Gedumpte ondermaatse Noorse aardbeien zorgen voor ophef

In Noorwegen is ophef ontstaan toen op Facebook een foto verscheen van een tractorbak vol aardbeien die recht de container in gingen omdat ze te klein waren voor de afzet. Bjarne Gerhard Danielsen, die de foto deelde: “Het is vreselijk dat aardbeien die prima te eten zijn zo weggegooid worden. Ik denk ook dat de consument zowel grote als kleine aardbeien wil eten, zeker nu er steeds meer aandacht is voor voedselverspilling. Ik snap dat mensen hierop reageren.”

Bama: “Zeer kwalijk”
Directeur Pia Gulbrandsen van Bama bevestigt dat de betreffende aardbeien afkomstig zijn van een teler die aan Bama levert. De aardbeien zijn 14 september weggegooid omdat ze te klein waren: “De teler levert de aardbeien via Sognabær. We accepteren niet dat eetbare aardbeien zo weggegooid worden. Als groenten of fruit teveel afwijken, verkopen we het alsnog tegen een aangepaste prijs, gaat het naar Matsentralen Norge of wordt het verwerkt als diervoeder. Om een of andere reden is dat hier niet gebeurd en dat betreuren we. We hebben met de teler gesproken en een oplossing voor de rest van het seizoen gevonden.”

28 mm
Tom Christensen, aardbeienteler en coördinator aardbeien bij coöperatie Gartnerhallen: “De verschillende supermarktketens hebben specificaties waar producten aan moeten voldoen: houdbaarheid, een bepaalde rijpheid en grootte. De diameter van aardbeien moet 28 mm zijn. Als telers kleinere aardbeien leveren aan de groothandel, moet dat van tevoren besproken zijn. Dat geldt voor alles wat niet aan de eisen voldoet, je moet het eens zijn over een soort norm.”

Kleine aardbeien lonen niet
Vroeger mochten aardbeien kleiner zijn, vertelt Christensen, maar dat is aangepast, mede door de wens van de consument: “Het kost meer tijd om kleine aardbeien te plukken en het loont veel minder om kleine aardbeien te telen. Er zijn vast telers die erin slagen maar als we naar de verkoop kijken dan zijn de grote exemplaren het eerst weg. De importnorm ligt wel hoger, die aardbeien zijn minstens 30 mm. Er was discussie in Noorwegen of de norm voor de Noorse aardbeien ook niet omhoog moest, maar die ligt nog steeds en nu al heel erg lang op 28 mm.”

Bron: nationen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven