Op 1 oktober start NVWA met handhaven naleving nieuwste ToBRFV-regels

De Europese Commissie heeft deze zomer op 15 augustus aangescherpte noodmaatregelen afgekondigd om nieuwe introducties en verspreiding van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) tegen te gaan. Deze maatregelen zijn van toepassing bij zowel import als intern verkeer en vervangen de eerdere maatregelen van september 2019. Met ingang van 1 oktober gaat de NVWA handhaven op de naleving.

De nieuwe maatregelen zijn voornamelijk afgekondigd vanwege uitbraken in meerdere lidstaten. Zaden en planten van tomaat en Capsicum (paprika, Spaanse peper) zijn bevattelijk voor ToBRFV, hetgeen kan schade kan veroorzaken in de teelt van de gewassen tomaat en paprika.PCR-toets
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de eerdere noodmaatregelen betreffen het verplicht toetsen van zaden van tomaat en Capsicum, het toetsen van oude zaadvoorraden en geharmoniseerde testmethodes. Vanaf 1 oktober aanstaande moet voor toetsing van de zaden gebruik gemaakt worden van PCR toetsen. Door corona was er eerder een tekort aan deze toetsen, waardoor ook Elisa nog werd toegestaan. Verder moet minimaal 20 procent van de zendingen getoetst worden bij import. 

Bron: NVWA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven