Biostimulant vermindert waterverbruik in aardbeienteelt met kwart in Spanje

Een nieuwe biostimulant die luistert naar de naam Talete verbetert het vermogen van aardbeienplanten om water op te nemen en vast te houden in Spanje. Dat stelt tenminste SP Soluciones Agrícolas, distributeur van het middel.

Aardbeienveld vóór behandeling met Talete

Aardbeienveld na behandeling met Talete en met minder irrigatie

De foto's, gemaakt op 18 mei 2020, laten zien dat er geen verschillen zijn tussen percelen die voor de volle 100% besproeid worden (bovenste foto) en percelen die met 25 à 30% minder water worden geïrrigeerd, maar behandeld zijn met de biostimulant Talete (onderste foto).

De belangrijkste voordelen voor de aardbeienteelt van de rassen Inspire en Victori in de Spaanse provincie Huelva na een behandeling met de biostimulant Talete zijn een lager waterverbruik (reductie met 25-30%) en groter oogstgemak door de verminderde hoeveelheid bladmassa, terwijl de opbrengst per hectare onveranderd blijft.

Tijdens de laatste fase van het zachtfruitseizoen 2019/2020 presenteerde SP Soluciones Agrícolas deze biostimulant van zijn leverancier Valagro, die het vermogen van planten om water op te nemen en vast te houden verbetert. Met de start van het nieuwe seizoen voor de deur gaat het bedrijf nog een stap verder en laat het zien welke voordelen het gebruik van Talete heeft voor de aardbeienteelt. In april en mei zijn daartoe meerdere tests uitgevoerd op teeltbedrijven in Huelva.

Op een eerste aardbeienbedrijf werd dagelijks een irrigatiesprong gemaakt met een vermindering van het waterverbruik met 25-30% tot gevolg. Maar door de behandeling met Talete bleef de opbrengst per hectare gelijk. Bovendien vergemakkelijkte de lagere bladmassa van de met Talete behandelde percelen de aardbeienoogst. De klus kon aanzienlijk sneller uitgevoerd worden en dus met minder arbeiders.

Op het tweede teeltbedrijf zorgde de zandgrond voor problemen bij de opname van water, wat de groei van de planten verstoorde. Met behulp van Talete konden de aardbeienplanten uiteindelijk wel de normale grootte bereiken.

Op de foto links, gemaakt op 4 april 2020, zie je een perceel van het bedrijf Floporan waar de wateropname voor problemen zorgt. Op de foto rechts, gemaakt op 22 april 2020, zie je hetzelfde perceel na een eerste behandeling met Talete.

In beide gevallen werd om de twee weken 5 liter Talete toegevoegd, met in totaal 20 liter per hectare. 

Voor meer informatie:
SP Soluciones Agrícolas
Pol. Ind. El Algarrobito, Calle B, Parcela 1

21800 Moguer (Huelva) - Spanje
Tel: +34 959 372 783
administracion@spsoluciones.es
www.spsolucionesagricolas.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.