Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe geur en smaak voor San Marzanotomaten dankzij genetisch trucje

San Marzano tomaten, afkomstig uit de Zuid-Italiaanse regio Campanië, hebben een genetische verandering ondergaan. Dit proces werd uitgevoerd door een team van onderzoekers van onderzoekslaboratorium Enea, Crea, de Polytechnische Universiteit van Valencia en de Universiteit van Tuscia.

Het doel van de genetische verandering is om de tomaat een nieuwe geur en smaak te geven. Met de karakterisering van 18 genetische lijnen zijn zowel het uiterlijk als de voedingswaarde van dit ras verbeterd.

Een aantal varianten van de San Marzano tomaat

“Wij hebben de tomaat weliswaar aangepast, maar de typische kenmerken, die voortkomen uit de vulkanische bodem rond de Vesuvius, zijn behouden gebleven. We hebben het pigmentgehalte verbeterd door een aantal mutaties uit te voeren. Dit had onder andere betrekking op carotenoïden, chlorofyl, flavonoïden en het rijpingsproces", vertelt Gianfranco Diretto (foto), onderzoeker bij het Enea Biotechnologisch Laboratorium.  

De Universiteit van Tuscia heeft zich gewijd aan de karakterisering van de vegetatieve, reproductieve en genetische aspecten van de tomaat. "Bij Enea hebben wij ons beziggehouden met de studie van het metaboloom van de tomaat. Hierbij hebben we ons toegespitst op de moleculen die worden geassocieerd met sensorische kenmerken zoals kleur en smaak." 

“Het was mogelijk om de tomaat bij elke mutatie meer nutraceutische eigenschappen en meer geur en smaak te geven. Ik zal een voorbeeld geven: de gele tomaten verloren enerzijds de antioxiderende eigenschappen van lycopeen, maar anderzijds kregen ze een hoger gehalte aan bepaalde aminozuren, vitamines, xanthofylen en chinonen. De bruine tomaten bevatten chlorofyl en hogere gehaltes aan suikers en vitamine E. De paarse tomaten bevatten daarentegen veel anthocyaan”, zegt Diretto.

Genoombewerking
“Er is zeker ruimte voor verbetering, maar wat we tot nu toe hebben gedaan is een stap in de richting van de evolutie van selecties die commercieel kunnen worden geproduceerd. Deze lijnen zijn ook bijzonder geschikt om nieuwe genetische combinaties en misschien nieuwe interessante fenotypen te creëren. De resultaten zullen worden gebruikt voor toekomstig onderzoek dat, mede door gebruik te maken van innovatieve technologieën zoals genoombewerking, op een snellere en veiligere manier nieuwe tomatenrassen zal genereren in vergelijking met klassieke hybridisatieprogramma's. Bovendien kunnen deze lijnen worden omgezet in nieuwe commerciële rassen”, benadrukt Andrea Mazzuccato (op de foto), onderzoeker bij de afdeling Landbouw- en Bosbouwwetenschappen van de Tuscia Universiteit.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Metabolites (Dono G., Rambla J.L., Frusciante S., Granell A., Diretto G., Mazzucato A. (2020b) Color mutations alter the biochemical composition in the San Marzano tomato fruit. Metabolites 10(3):110). 

Publicatiedatum: