Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Thomas Verburg doet bedrijfsgeschiedenis Cindro uit de doeken:

"Voor waterproblemen in de glastuinbouw lag bij ons al jaren een goed werkend middel in de kast"

De afgelopen jaren timmert Cindro steeds harder aan de weg in de glastuinbouw. Sinds vorig jaar staat Thomas Verburg aan het roer van het familiebedrijf uit Andijk dat de zilver gestabiliseerde waterstofperoxide Oxyl-PRO®S en diverse biostimulanten in eigen beheer produceert. Dat het bedrijf al veel langer actief was in de markt, dat weten veel mensen echter niet.

Thomas vertelt over de geschiedenis van het bedrijf, de stap naar eigenaar en zijn plannen. "Ik zei: ''Pap, ik wil in het bedrijf werken, maar ik wil het tien keer groter maken op mijn eigen manier, dus het moet helemaal anders. De reactie van mijn vader weet ik nog goed... Tien keer groter vond hij uiteraard prima, maar zei hij: ''Je begint met etiketteren, ga maar leren en ga de materie maar eigen maken.''

Hieronder het complete interview.

Thomas, je werkt al een lange tijd in het bedrijf, als ik het goed begrijp ben je in dienst gekomen rond 2008. Je vader Johannes (Han) Verburg was op dit moment Algemeen Directeur. Kun je schetsen hoe het bedrijf er destijds uitzag? Wat was de reden dat je graag samen met je vader bij Cindro wilde werken?
Er werd destijds enkel productiewerk voor derden gedaan, maar wel met producten die zeer veelbelovend leken. Tenminste, dat is wat ik van kinds af aan hoorde. Waterstofperoxide was goed voor watersystemen, goed voor desinfecteren van voeding, goed voor de medische sector, kortom: een veelbelovend middel.

Alleen deed Cindro tot nu toe enkel de productie. Je kunt het zo zien, wij maakten een mengsel op basis van kennis en ervaringen die we hadden op basis van stoffen welke zijn toegelaten in de desbetreffende sector. Het was aan de klant of distributeur om daar een eigen merk aan te koppelen en hier een toelating voor te regelen, labelen etc.

Wij zorgden ervoor dat de klant een goed mengsel had voor zijn toepassing wat voldeed aan de wet dat gebruikt mocht worden, het verkopen en toepassen werd gedaan door de klant of distributeur.

Ik heb een ondernemersgeest en affiniteit met chemie, dus ik ben mijzelf in de materie gaan verdiepen. Het leek mij super gaaf om de toepassingen welke er al waren te identificeren en vervolgens hier een specifiek product voor te ontwikkelen en vervolgens zelf aan de man te brengen. Ik dacht namelijk: 'Wat is nou mooier dan iets zelf ontwikkelen en produceren en dan ook nog bij de eindgebruiker zien wat het doet.'

Dus jij zat om zes uur bij je ouders aan tafel in Ridderkerk en zei: ''Pap, waar kan ik solliciteren?''
Haha, er heeft geen sollicitatiegesprek plaatsgevonden. Ik zei: "Pap, ik wil in het bedrijf werken, maar ik wil het tien keer groter maken op mijn eigen manier, dus het moet helemaal anders.''

En, werd je met open armen ontvangen?
Nou, de reactie van mijn vader weet ik nog goed... Tien keer groter vond hij uiteraard prima. ''Maar je begint met etiketteren, ga maar leren en ga de materie maar eigen maken''. Ik was aangenomen!

Waar heb jij jezelf de eerste jaren mee bezig gehouden? Cindro was bezig met produceren op recept, vooral product voor het reinigen en desinfecteren van waterleidingen grotendeels in de glastuinbouw.
Nou, sinds 2001 hield mijn vader zich al bezig met siliciumproducten en -voedingssupplementen voor mensen en met silicium als meststof. Dus via de meststoffen was er al een lijntje met glastuinbouw. De eerste jaren ben ik mijzelf dus gaan verdiepen in de materie en de chemie.

Wat houdt dat in verdiepen? Zat je uren in de bibliotheek of aan de eettafel van je ouders?
Ja, toevallig beiden. Ik deed veel zelfstudie bij de TU Delft.

Je was enthousiaster dan tijdens je voorgaande opleidingen?
Nou absoluut, ik ben pas gaan leren na mijn schooltijd. Ik was nieuwsgierig naar het waarom, waarom waterstofperoxide? Waarom geen ander middel? En dan vervolgens de additieven eraan toevoegen zodat het beter werkt, zodat het langer werkt. Maar waarom werkt het dan beter, waarom werkt het langer?

Je zal voldoende lastige woorden zijn tegen gekomen, wat was je eerste woord waarover je flink struikelde?
Lastig, in Engelse wetenschappelijke studies staan er genoeg. Een gemiddeld spelletje galgje win ik altijd. Maar nuclear magnetic resonance (NMR) was wel een tongbreker.

Wat is dat, nuclear magnetic resonance?
Daarmee kun je moleculen identificeren.


Drie generaties: Han Verburg, Thomas Verburg en zijn zoontje Oliver.

In 2019 heb je Cindro overgenomen van je vader, je was duidelijk enthousiast geraakt in de afgelopen elf jaar. Wat waren je ideeën, dromen en visie?
De mogelijkheid om iets te kunnen ontwikkelen en vervolgens zelf op de markt te brengen en vervolgens zien bij een eindgebruiker dat het werkt. Dat geeft, vind ik, heel veel voldoening aan het werk. Dat je daadwerkelijk echt iets toevoegt voor iemand omdat het gemaakt/ontwikkeld is voor die toepassing voor die sector.

Dat is ook de reden dat we in de glastuinbouw beland zijn. Omdat de waterstofperoxide die we maakten gewoon heel stabiel was/is en mild werkt. Dat is goed in een watersysteem. En watersystemen in de glastuinbouw toentertijd (2013), daar werd nog niet zoveel mee gedaan. Dus er waren veel problemen welke opgelost konden worden. Denk aan bacteriën, schimmels, vervuiling en verstopping. Daar hadden wij al een heel goed werkend middel voor. Alleen deze lag al jaren bij ons in de kast... nu zagen wij dat dit de perfecte toepassing was voor het desinfecteren van het leidingsysteem.

Voor de beeldvorming, jij en je vader waren in deze periode nog met zijn tweeën?
Ja, mijn vader en ik deden beiden de productie. Mengen, etiketteren en afvullen. Mijn vader bracht destijds de producten zelf naar de klanten met zijn eigen aanhanger. Minimaal twee keer per week ging hij afgeladen het land door. Gelukkig zijn de tijden veranderd en wordt het tegenwoordig door een transportbedrijf afgehaald. Tientallen pallets en multiboxen kan de aanhanger niet aan. De aanhanger is verdiend met vervroegd pensioen.

Groei vraagt verandering, dat is goed. Maar ik heb onwijs genoten van de uren samen met mijn vader in de schuur. Lekker mengen, schuine grapjes, na werktijd een biertje. We doen momenteel gelukkig beiden wat we leuk vinden. Mijn vader doet nog steeds de productie van de waterstofperoxide in Twisk. Hier wordt hij momenteel versterkt door onze collega Kiki, zij neemt het fysieke werk deels van hem over en we hebben gekozen om een deel te automatiseren.

Afvullen werd tien jaar geleden semiautomatisch gedaan met een afvulpistool. Dit gaat nu volautomatisch, het sealen deden we met de hand ook dit gaat nu automatisch. Mijn vader is er voorlopig gelukkig nog bij. Rustig aan? Dat woord kent hij niet!

En de Sales, hoe hebben jullie dit aangepakt? Het product moet na bereiding ergens naartoe?
We hadden al veel kennis van de chemie en een goed idee hoe je het product kunt toepassen. Maar gelukkig kwam er via een oude relatie, waar wij in het verleden productie voor hebben gedaan, een zeer gedreven adviseur op ons pad. Hij heeft veel praktische kennis in huis van de glastuinbouw.

Nu hadden we dus iemand die de verkoop ging stimuleren en kon eindelijk het product wat al heel lang in de kast had gestaan toegepast worden. Toen zagen we in korte tijd dat het gewoon een ontzettend goed product was.

Daar doen we ook onderzoek naar. Diep in mijn hart weet ik dat sommige producten van ons veel beter zijn dan die van andere partijen. De onderzoeken wijzen wel eens uit dat we beter zijn dan anderen, maar in praktijksituaties waar ook nog vele andere factoren invloed hebben op de werking is het lastiger. Denk bijvoorbeeld aan niet identieke situaties om toch significant verschil aan te tonen. Het geeft ruimte tot verbetering, dat motiveert. En ondertussen probeer ik natuurlijk bescheiden te blijven.

Binnen zeer korte tijd is er veel veranderd binnen Cindro. Op twee locaties (Twisk en Andijk) heeft een grote verbouwing plaatsgevonden en hier produceren jullie voedingssupplementen voor mensen, diervoederadditieven en plantversterkende middelen conform GMP Plus kwaliteitsnormen. Wat is hier aanleiding voor geweest?
We hechten veel waarde aan een goede productieomgeving. En omdat we voedingssupplementen maken, willen we eigenlijk de kwaliteit van de voedingsindustrie doorvoeren in onze technische producten.

Kun je op deze manier garanderen dat je continu hetzelfde levert?
Ja, inderdaad. Altijd dezelfde kwaliteit.

Om een voorbeeld te geven, wat is een GMP Plus kwaliteitsnorm waar je graag aan wilt voldoen, waar hebben we het dan over?
Om een verschil aan te geven, de grondstoffen worden na binnenkomst door een onafhankelijk laboratorium getest op o.a. bacteriën, schimmels en zware metalen.

Het gaat dus om extra zekerheid, dubbele controle?
Precies, je krijgt van de leverancier bij aankoop van de grondstof een analysecertificaat. Maar nergens is de garantie dat wat geleverd wordt ook daadwerkelijk is wat je hebt aangekocht. Dus moet je de grondstof nogmaals door een onafhankelijk laboratorium laten analyseren. Dit is een van de normen, er zijn er zovele en niet allemaal even werkbaar. Maar zo zorgen we er samen voor dat er zo min mogelijk risico is voor mens, dier en gewas.

In februari stonden jullie op HortiContact met een nieuwe uitstraling een groot team met adviseurs, accountmanagers, junior accountmanagers en een servicemedewerkster. Jullie zijn flink aan het groeien. Dit zal niet zonder hobbels in de weg zijn, vertel...
Het liefst doe ik alles zelf, sales dat is het mooiste wat er is. Je eigen product verkopen aan iemand die daar veel baat bij heeft. Maar goed, je kunt niet op twee plekken tegelijk zijn dus ga je mensen zoeken, Salesmensen. Nu kan ik erom lachen, maar ik heb wel eens een sollicitatiegesprek gehad met een accountmanager uit het vak die vrijwel direct aangaf: ''Ik ga geen tuinders benaderen, ik ga niet tuintje op, tuintje af''. Hoe ga je het gesprek dan nog een draai geven? Heel ongemakkelijk.

2020, Covid-19. Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat jullie je hoofd boven water hebben kunnen houden?
We zijn nog beter geworden in onze corebusiness. En zo behoud je de klanten. Ook flexibiliteit heeft een rol gespeeld.

Wat voor flexibiliteit hebben we het dan over?
De sierteelt heeft het zwaar. We hebben in overleg met de kwekers de betalingstermijnen opgerekt. Zo konden zij hun bestelling plaatsen voor hun benodigde producten en wij konden ze op die manier tegemoet komen.

Hoe gaat het komende jaar er voor Cindro uitzien?
Veel gewasonderzoek naar weerbaarheid tegen ziekten en plagen.

Als ik naar jullie tijdlijn kijk, zie ik bij 2030 staan: Gezonde groei voor mens, dier en milieu dat is een mooi uitgangspunt. Hoe ziet deze weg er op lange termijn uit voor Cindro?
De maatschappij is aan het veranderen. Giftige stoffen moeten steeds meer van de markt af. Gewassen in dit geval moeten gezonder gekweekt worden zodat deze zelf sterker zijn, zodat ze zelf invloed van schimmels, bacteriën en insecten beter kunnen weren. Om daarin te voorzien kunnen we een mooi assortiment maken. Wij willen met schone producten het gewas zodanig sterk maken dat het veel minder chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft.

Je gaat de natuur een klein beetje helpen?
Ja inderdaad, de kracht die de plant zelf al heeft, deze moet aangewakkerd worden.

Je moedigt de plant aan?
Ja, als je de mens als voorbeeld neemt. Als mens word je minder snel ziek wanneer je gezond eet, je rust neemt. Wanneer je lekker in je vel zit, ben je minder vatbaar en productiever. Dat is bij een gewas niet anders. Als een gewas een gezonde leefomgeving heeft, goede voeding dan kan deze zijn productie ook beter doen zonder dat het vatbaar is voor ziektes en plagen.

Voor meer informatie:
Cindro B.V.
www.cindro.nl
info@cindro.nl

Thomas Verburg
t.verburg@cindro.nl

Publicatiedatum: