Jeroen van der Pol, Deelfruit:

“De mini-box maakte omzetverlies door lockdown grotendeels goed”

Tholen – Vers fruit op de werkvloer, direct geleverd door Oxin Growers, verwerkt en verpakt door mensen met een beperking, dat maakt het tot een extra gezonde combinatie. Deelfruit was op basis van dit concept druk bezig met het veroveren van de werkfruitmarkt die na de corona-uitbraak grotendeels instortte. Deelfruit zette er nóg een tandje bij en bedacht de mini-box. Daarmee maakte ze binnen no-time het omzetverlies grotendeels weer goed, vertelt voorman Jeroen van der Pol.


Mensen met een beperking pakken Deelfruitkistjes heel zorgvuldig in

Onder het mom: 'werken is goed voor de gezondheid en vers fruit is dat ook', startte Jeroen in samenwerking met Oxin Growers en sociaalwerkbedrijf Stroomopwaarts een jaar geleden Deelfruit op. “Deelfruit is vanuit twee gedachten ontstaan. Oxin Growers heeft de doelstelling om meer inzicht te krijgen in de markt. Daarin zie je dat consumenten steeds meer willen weten van het product: waar komt het vandaan, wie heeft het geteeld en hoe is het geteeld. Ikzelf kom vanuit het sociaal domein waarbij we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een beschutte vertrouwde werkplek willen bieden.”

De samenwerking zorgt ervoor dat het fruit en de snoepgroenten van Deelfruit de kortste route van grond tot mond afleggen. Het fruit komt direct van telers aangesloten bij Oxin Growers en de aan hen gelieerde bedrijven. Deelfruit medewerkers verzorgen het inpakken, de koeling en opslag en regelen de reststromen, niets wordt weggegooid. Ook maakt Deelfruit zelf de fruitkistjes en displays. “Alles wordt met een grote glimlach ingepakt. Iedere werknemer verpakt één soort fruit en doet dat werkelijk fantastisch. Ze bekijken echt elk appeltje, draaien hem een paar keer rond om te kijken of er plekjes op zitten voordat ze deze in het kistje leggen”, vertelt Jeroen. Het proces van inpakken is door deze zorgvuldigheid wat minder efficiënt maar dat wordt op andere manieren opgevangen. Deelfruit werkt zonder subsidies en moet ‘gewoon’ mee in de competitie binnen de zakelijke werkfruitmarkt.

“We leveren in de basis eenzelfde product als ander spelers in de markt. Omdat wij direct van de 260 aangesloten telers kunnen leveren, zijn we supervers en heel flexibel qua inhoud. We hopen natuurlijk ook dat bedrijven gevoelig voor zijn voor de ‘achterkant’ van Deelfruit. Door Deelfruit af te nemen, voorzie je als bedrijf een hele mooie groep mensen van een aantal uur werk per week. Zeker overheden en daaraan gelieerde bedrijven zien dat als een meerwaarde.”

De corona-uitbraak en de lockdown in maart betekende een zeer grote uitdaging voor Deelfruit. “Voor werknemers is het lastig om zich aan te passen wanneer het kantoor dicht gaat, maar voor onze mensen was het echt een ramp toen de dagelijkse routines wegvielen. We hebben daarom alles op alles gezet om coronaproof werkplekken te maken. Daarnaast viel 65 tot 70 procent van onze omzet plotseling weg en, omdat we een startup bedrijf zijn, kunnen we geen gebruik maken van de overheidsregelingen. Dat betekende een paar dagen uithuilen maar al snel kwam de ondernemer weer boven. Je moet creatief worden. We bedachten toen de mini-box, een mooi kistje met 12 à 14 stuks fruit. Hiermee wilden we werkgevers stimuleren om aandacht aan hun thuiswerkende werknemers te geven. Dat is een enorm succes gebleken. We hebben heel veel van ons omzetverlies goed kunnen maken. De mini-box is inmiddels een vast onderdeel binnen ons aanbod”, vertelt Jeroen.

Door te blijven ondernemen in deze onzekere tijden wil Deelfruit structureel werk creëren voor mensen met een beperking én meer bekendheid geven aan de producten, werkwijze en telers van Oxin Growers. “We zijn gestart met een pilot in de omgeving Groot Rotterdam en Den Haag. Zodra we voor een solide en gezonde omzet kunnen zorgen, maken we daar een blauwdruk van en dan weet ik mijn weg heel snel te vinden naar andere sociale werkbedrijven. Dan kunnen we dit concept relatief eenvoudig uitrollen over de rest van het land”, besluit Jeroen.

Voor meer informatie
Jeroen van der Pol
jeroen@versinclusief.nl

Deelfruit
T: 085-06 454 24
delen@deelfruit.nl
www.deelfruit.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven