energie inkopen op basis van meest recente weersverwachting

BiedOptimaal Intraday uitgebreid met belichting

BiedOptimaal Intraday, de geautomatiseerde energieoplossing van AgroEnergy voor handelen op de intraday-energiemarkt, is nu uitgebreid met een belichtingsmodule. Het slimme systeem houdt rekening met de meest recente weersverwachtingen en de straling die van belang is voor belichting. Het biedt de teler de mogelijkheid om automatisch op de Intraday-markt te handelen op basis van de meest recente voorspellingen tot één uur voor levering.

Met BiedOptimaal Intraday Belichting wordt er gebruik gemaakt van vernieuwde weersverwachtingen waarbij straling de meest essentiële factor is. Werd er 24 uur voor levering verwacht dat de WKK 10 uur zou moeten draaien om de belichting aan te zetten?

Met meer recente en verbeterde weerberichten kan het zomaar zijn dat 8 uur belichten genoeg zou zijn. De vraag voor de telers is dan of hij of zij de WKK aan laat staan en terug gaat leveren aan het net of de WKK en lampen onnodig aan laat staan.

BiedOptimaal Intraday bekijkt in deze situatie wat voor de teelt en portemonnee de juiste beslissing is, aldus de bedenkers van AgroEnergy. "Het biedt de teler de mogelijkheid om automatisch op de Intraday-markt te handelen op basis van de meeste recente voorspellingen, en tot één uur voor levering te optimaliseren."

Verschil in stralingsverwachting groot: tot 44 uur per maand meer of minder belichten
Over het hele jaar bekeken is er één uur per dag waarbij het stralingsniveau zo gewijzigd is dat de lampen juist wel of niet aan zouden moeten. In het belichtingsseizoen loopt dit op tot een verschil van 44 uur per maand. Een behoorlijk aantal uren dus waarbij BiedOptimaal Intraday telers kan helpen om de juiste financiële beslissing te nemen qua belichtingsinzet. 

Onderstaande tabel laat het gemiddeld aantal uren per maand zien dat de stralingsvoorspelling van één dag vooruit en de voorspelling gedurende de dag verandert. Te zien is dat in de lastig te voorspellen maanden (voorjaar en najaar) het verschil in het aantal uren dat er juist wel of niet belicht moet worden het grootst is.


Gemiddeld aantal uren schakelen per maand

Voorspelling binnen de dag tweemaal beter
De onderstaande grafiek laat de nauwkeurigheid van een voorspelling van de voorgaande dag t.o.v. de dag zelf zien. De afwijking in % is gebaseerd op de momentane straling per uur en is aanzienlijk.

Voorspelnauwkeurigheid per maand t.o.v. werkelijke straling

BiedOptimaal
BiedOptimaal Intraday kan gebruikt worden in combinatie met BiedOptimaal, de slimme geautomatiseerde datagedreven oplossing voor de APX-markt van AgroEnergy. Een dag van tevoren wordt met wiskundige modellen op basis van de warmte, CO2 en lichtvraag (de verwachte straling) een meest optimale APX-bieding gemaakt voor BiedOptimaal. Door BiedOptimaal en BiedOptimaal Intraday te combineren kunnen telers nog slimmer en gerichter op de energiemarkten inspelen en zo hun energiekosten minimaliseren, aldus de bedenkers van het slimme systeem.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven