Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerprijs houdt gelijke tred met temperatuursdaling

Tholen - De herfst is sinds deze week in het land. Dat merken de komkommertelers direct. Terwijl vorige week nog een mooie 70 cent werd genoteerd op de Belgische veilingklok, moeten ze nu genoegen nemen met 35-40 cent.

“De herfst is deze week ingetreden en mensen grijpen naar wintergroenten, zoals witlof en prei”, verklaart Martine Ingels, product manager voor komkommer op de Belgische REO veiling in Roeselare, de plotselinge halvering van de komkommerprijs. “De barbecues zijn nu wel definitief achter de rug.”

Haar conclusie volgt een week nadat mensen door de hete nazomer juist de barbecue kortstondig van zolder hadden gehaald. Terwijl er temperaturen van dertig graden genoteerd werden, schoot de komkommerprijs omhoog naar zeventig cent. “Naast een grote vraag, was het aanbod al dalend omdat de teelt in België uitdooft”, verklaart Martine de opflakkering van de prijs.

Spanje komt op
Alhoewel de eerste Spaanse komkommer langzaamaan zijn gezicht laat zien in West-Europa, is de invloed op de klokprijs gering, gaat Martine verder. De aangesloten coöperant komkommertelers bij de REO Veiling maken zich inmiddels op voor de laatste productieweken. “Wij hebben supermarktcontracten tot medio oktober. Daarna neemt Spaanse import het over. Er is in deze regio geen verlichte komkommerteelt.”

Terugblikkend op de komkommermarkt is er volgens Martine sprake van een ‘redelijk jaar’. “Door corona waren de prijzen in het voorjaar heel slecht, maar vanaf augustus is dit voor een gedeelte gecompenseerd door goede prijzen die tot deze week aanhielden.” Door het herstel van de markt vermoedt zij niet dat het komkommerareaal in België zal afnemen volgend jaar.


Kris Demeulenaere en Melissa Wybouw uit Klerken zijn een van de REO-telers.

Noord-Frankrijk
De REO Veiling is met BelOrta in Mechelen één van de grotere veilinghuizen in België. Door de geografische spreiding werken beide coöperaties eerder samen dan dat zij concurreren. “Iedereen heeft zijn eigen leveranciers en specialiteiten. BelOrta richt zich meer op de Nederlandse en Duitse markt, terwijl wij georiënteerd zijn op export naar Noord-Frankrijk." De REO Veiling heeft ongeveer 950 aangesloten telers die actief leveren, ruim 200 hiervan zijn glastuinbouwbedrijven.

Terwijl de prijs van komkommer sterk gedaald is door het invallen van de herfst, doen witlof en prei het bijvoorbeeld goed. De prijs voor prei steeg van 65 cent per kilo vorige week naar 85 cent op woensdag. Vandaag stond de klokprijs wel weer terug op 65 cent. “Boeren zien de goede prijs en geven de verwerking van prei voorrang op het bedrijf. Hierdoor neemt het aanbod toe en zakt te prijs”, verklaart Martine.

Voor meer informatie:
REO Veiling
www.reo-veiling.be 
info@reo.be