Voor het eerst tot november frambozen uit Oostenrijk zonder gaten in aanbod

In de fruitboomgaarden van Apfelino KG in het Oostenrijkse Welsland (Oberösterreich) is het momenteel erg druk: parallel aan de hoofdoogst bij de appelen worden er namelijk ook tonnen kiwibessen en herfstframbozen geplukt. De laatstgenoemde productcategorie wint de afgelopen jaren snel aan betekenis, vertelt directeur Gerhard Schiefermüller.De zachtfruitoogst ziet er dit jaar zo goed uit omdat men drie nachten met vorstkaarsen verwarmd heeft en het zachtfruit tijdens de eerste vorstnachten met twee rijen vlies en insectennetten bedekt werd. 

Hardfruit: grote uitval bij appelen, goede perenoogst
Na de afsluiting van de vroege appeloogst worden momenteel de hoofdrassen geplukt. De oogst is dit jaar echter zeer teleurstellend. "We rekenen vanwege de vorst in het voorjaar op een oogstuitval van tot wel  75 procent. Alleen het ras Gala heeft de late vorst enigermate goed doorstaan", aldus Gerhard.


Seizoenskrachten bij het fruit plukken

De oogstprognose bij de peren laat daarentegen een compleet ander beeld zien. "We telen overwegend drie rassen, namelijk Williams, Kaiser Alexander en Xenia en de oogst is tot nu toe zowel kwalitatief gezien alsook qua hoeveelheid zeer tevredenstellend."


Een blik op de bedekte zachtfruitboomgaard

Kiwibessen: bemoedigende groeicijfers
Parallel aan de lopende hardfruitoogst werden in week 38 ook de vroege kiwibessen geplukt. "Vanaf deze week zullen we de latere rassen oogsten. Hierbij zal er naar verwachting sprake zijn van iets meer oogstuitval. De vraag op de Oostenrijkse markt is stijgend en verder verkooppotentieel is voorhanden. We zijn echter nog steeds op zoek naar het perfecte ras voor onze teeltomstandigheden", luidt het.


Plukrijpe kiwibessen aan de boom: men is nog op zoek naar een perfect ras voor de teelt in Oberösterreich.

Frambozen: verkoopperiode loopt tot november zonder gaten in het aanbod
Apfelino KG teelt op in totaal 5 hectare zachtfruit voor de lokale afzetmarkt. Naast de kleinere zachtfruitsoorten zoals rode bessen, kruisbessen en bramen worden hoofdzakelijk kiwibessen en frambozen geteeld. "Bij de frambozen zijn we inmiddels aangekomen bij de oogst van de herfstrassen. Dankzij de minimale vorstschade en de bewuste keuze voor robuuste rassen zal het ons dit jaar voor het eerst lukken om van eind juni tot in november continue hoeveelheden te leveren zonder enige gaten in het aanbod."

Naast verse nectarines zal men volgend jaar ook voor het eerst lokale perziken voor de verwerking kunnen oogsten.

Lokaliteit is een trend
Lokale producten zijn volgens Gerhard duidelijk een trend onder de Oostenrijkers. Deze tendens ziet men zowel op de versmarkt alsook bij het verwerkte fruit. "Onze B-kwaliteit frambozen worden bijvoorbeeld gepasteuriseerd in zakken van 1 kg via onze boerderijwinkel verkocht. Dit als lokaal, duurzaam alternatief voor importproducten uit Oost-Europa."


Fruitduo's: Een gloednieuwe productlijn van Apfelino KG

Nieuw in de categorie verwerkte fruitproducten zijn sinds dit jaar de fruitduo's: in het bovenste deel van het glas zitten geraspte appelen en in het onderste deel de gepasteuriseerde blauwe bessen / frambozen / kiwibessen of perziken. "De meeste Oostenrijkse retailketens hebben deze productlijn reeds in hun assortiment opgenomen en de feedback is tot nu toe bijzonder positief", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Apfelino KG
Ing. Gerhard Schiefermüller
In der Haberfelden 1
4613 Mistelbach/Wels
Tel.: 07242/28221
Fax: 07242/210172
gerhard@apfelino.at 
www.apfelino.at  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven