René Zwinkels bezocht telers met Xaverius in Polen:

"De planten blijven goed zetten, zelfs na extreme hitte"

Tholen - Binnen twintig seconden kun je bij de teler van zijn gezicht aflezen hoe zijn teelt erop staat, is de ervaring van René Zwinkels. Hij is zelf oud-tomatenteler en tegenwoordig werkzaam voor Axia Vegetable Seeds in o.a. de Poolse markt.

Daar zag hij deze zomer bij een teler met een kas van 3,5 hectare vol Xaverius dat het ras goed bleef zetten ondanks extreme hitte. "Dat levert hogere producties, een goede kwaliteit en vooral ook continuïteit en betrouwbaarheid later in het seizoen op."

Grof
Xaverius is een ras in het segment tros grof en de meeste telers in Polen telen rassen met een vruchtgewicht van 130 tot 250 gram. "Een groot deel van de markt is roze tomaten, gevolgd door ook tros grof, los grof en vleestomaten. Specialties zie je, op een enkele (grote) teler na, nog weinig", is de ervaring van Krzysztof and Grzegorz Zdunek, die regelmatig een rondje langs de proeven doen en de eerste telers zijn met een hele kas vol Xaverius in Polen.  

Eerste teler vol voor Xaverius
Zdunek is de eerste teler in Polen die echt productie ging draaien met Xaverius. "In 2019 hadden we bij hem proeven staan en die liepen zo goed dat hij besloot een van zijn kassen dit jaar te planten met ons ras", vertelt René. "Eind december is het ras geplant."

Net als in meer Europese markten is er continu beweging in de rassenkeuze bij telers. In het geval van Polen volgens René o.a. omdat het hoofdras grof tros in Polen wat meer moeite heeft met de hitte in een land als Polen, dat een soms extreem landklimaat kent. 


Xaverius geeft volgens René vlakke trossen die goed weg te leggen zijn in een verpakking. "Ook handig tijdens het oogsten, waardoor de oogstnormen omhoog gaan."

Doorkleuring later in de teelt
Bij een bezoek eind augustus maakte René foto's en filmpjes van het gewas met Xaverius. "Ik ben even snel omhoog en omlaag gegaan en heb de bovenste en de onderste vier trossen bekeken. Daar zie je dat de plantbelasting goed is en de vruchten goed doorkleuren.

De teler had vroeger soms last van groene punten, maar nu is alles honderd procent netjes gekleurd. Xaverius geeft een sterk, open en generatief gewas met een zeer regelmatige troszetting, ook in warmere periodes. Het ras is ook niet gevoelig voor neusrot." 

Optimistische telers
Deze week is René weer in Polen, waar hij helaas vanwege het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) minder makkelijk bij telers langs kan. "Bij Zdunek gelukkig wel, met inachtneming van alle hygiëne- en coronaregels tegenwoordig uiteraard. Het is mooi om direct te zien dat de teler, die het bedrijf samen met zijn moeder runt, zo tevreden is.

Dan doe je een bakkie en vertelt zijn moeder ook over haar taken, o.a. kieming van zaden en over de andere kas van het bedrijf, waar ons ras Prunax staat. Ook die losse tomaten gaan, in wat qua prijsvorming misschien niet zo'n best jaar is, prima. De telers waren juist door hun mooie teelt erg optimistisch."

Ondersteuning
Om de telers in Polen de volgende keren nog beter te kunnen ondersteunen krijgt René er vanaf dit najaar ook een Poolse collega bij, Katarzyna Kaczmarek. "Ik heb haar uitgelegd hoe wij de telers benaderen en wij als team te werk gaan om het verhaal van Axia te vertellen en welke ontwikkeling wij doorgemaakt hebben. Zij kan mij straks helpen met telers bezoeken e.d." 

Voor meer informatie:
Axia Vegetable Seeds
www.axiaseeds.com
info@axiaseeds.com

René Zwinkels
rene@axiaseeds.com  

Katarzyna (Kasia) Kaczmarek
+48 508 948 209
kasia@axiaseeds.com 

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven