Noren ontwikkelen nieuwe teelttechniek: digeponics

Noorse onderzoekers testen momenteel een nieuwe teeltmethode die minimale uitstoot van broeikasgassen geeft in kassen. Ketil Stoknes, net gepromoveerd aan het Instituut van Biowetenschap aan de Universiteit van Oslo, legt uit “Mijn hoofddoel was om voedselafval om te zetten in nieuw voedsel in een zo gesloten mogelijke kringloop. De methode is getest in een pilotkas in Tønsberg (aan de Oslofjord). Daar kunnen we nu voedsel- en groenafval omzetten in biogassen, eetbare paddenstoelen en groenten en potgrond.”

Gesloten en gecontroleerd systeem
De biogasinstallatie produceert gezuiverd biomethaan voor bussen en vrachtwagens plus biologische kunstmest voor graantelers. De kas krijgt CO2 die is gezuiverd uit het ruwe biogas en dezelfde biologische mest toegevoerd.

Stoknes: “De biologische mest kan worden gebruikt in de  champignon- en tomatenteelt. Na de teelt kan het medium worden gepasteuriseerd en bijvoorbeeld als potgrond worden verkocht. Maar het belangrijkste is dat dit alles in een gesloten en gecontroleerde omgeving gebeurt, wat een groener alternatief is dan de traditionele groenten-, fruit- en paddenstoelenteelt. In deze proef gebruiken we namelijk helemaal geen kunstmest, alleen organisch afval.”

Geïnspireerd door Mars-technologie
Stoknes heeft zich laten inspireren door de plannen van NASA om koloniën met gesloten systemen op Mars te bouwen: “Wij hebben dezelfde ervaring als de Mars-onderzoekers. Het is belangrijk om een grote biologische diversiteit te hebben in zo’n gesloten systeem. Niet alleen planten, maar bijvoorbeeld ook micro-organismen in het kweekmedium en regenwormen in de compostgrond. Zo houdt alles elkaar in evenwicht en kunnen organismen ook corrigeren als het systeem uit balans is.”

De nieuwe teelttechniek heet digeponics (van Digester hydroponics) en is een verdere ontwikkeling van de hydrocultuur die nu in kassen wordt gebruikt. Stoknes: “Het echt nieuwe is dat we duurzame teeltmethoden hebben gevonden die gebaseerd zijn op ecosystemen en afval als hulpbron. Het is het resultaat van een samenwerking tussen de afvalsector, de wetenschap en de glastuinbouw.”

De nieuwe kastypen hebben nog steeds een beetje toevoer van energie nodig om de temperatuur te kunnen controleren, maar het energieverbruik is sterk gereduceerd doordat de kasgevels bestaan uit twee lagen plastic met een tussenruimte gevuld met zeepsop. Het zeepsop zorgt ervoor dat de lucht niet kan bewegen en zo werkt het extra isolerend. De eerste uitstootvrije tomaten uit de pilotkas worden al in verschillende Meny-supermarkten verkocht als ‘klimaattomaten’.

Zelfvoorzienende steden
Stoknes benadrukt dat de nieuwe methode niet voor al het voedsel geschikt is. Voorlopig zullen graan en aardappelen nog ‘gewoon’ in de grond geteeld moeten worden. Maar de nieuwe methode biedt wel de mogelijkheid dat steden zelfvoorzienend kunnen worden met in kassen geteelde groenten, fruit en paddenstoelen. “In bijvoorbeeld Bergen is het moeilijk om de biologische meststoffen verkregen uit voedselafval goed te gebruiken. Telers in de regio hebben al voldoende dierlijke meststoffen uit de veehouderij. Daarom zou men in Bergen kassen kunnen bouwen die gebruikmaken van deze nieuwe teeltmethode. Dan is de stad goed op weg om zelfvoorzienend in verse groenten te worden.”

Bron: forskning.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven