Kas geeft Amerikaanse veteranen rust

In kassen kun je telen, maar het kan ook een plaats zijn om samen te komen. Dat doen ze in Utah, waar veteranen en hun gezinnen van de ranche Warrior Rizen bijeenkomen in een gemeenschapskas. Het is een initiatief van Ceres.

De rust die gepaard gaat met het verzorgen van een groentetuin in een warme en veilige omgeving heeft een genezende uitwerking op een persoonlijk en gemeenschappelijk niveau voor veteranen die emotionele en psychologische trauma's proberen te verwerken en terug willen keren naar het normale leven. De kas is 280 m2 groot en er kunnen het hele jaar door groenten in worden geteeld.

De kas en de ranch waren aan het begin van de zomer van 2020 klaar. 

Warrior Rizen is een rundveebedrijf van 1200 hectare in de woestijnregio in Morgan, Utah. De zomers daar zijn heet en droog en de winters zijn besneeuwd en koud. In dit type klimaat is er zeker een geïsoleerde, energie-efficiënte kas nodig om een jaarronde productie te krijgen.

John Schlichte, een van de oprichters van Warrior Ranche, komt uit een familie waar veel mannen in militaire dienst zijn geweest, evenals hij zelf (ook zijn zoon is nu in militaire dienst). Hij weet dat wanneer veteranen lijden aan PTSS hun gezinnen daar ook onder lijden. Daarom wilde hij een plaats creëren waar gewonde veteranen en hun gezinnen aan de drukte van alledag kunnen ontsnappen en zich kunnen richten op genezing. Daarom werd Warrior Rizen opgericht. De naam staat voor een gewonde soldaat die geneest van zijn wonden door de hulp van de gemeenschap. 

Tijdens de zomermaanden op Warrior Rizen worden gasten uitgenodigd om deel te nemen aan activiteiten zoals tuinieren, bijen houden, paardrijden en raften op de rivier. Door samen met andere gezinnen te werken op de ranch, krijgen de gezinnen een verhoogd gemeenschapsgevoel en zelfvoorziening terwijl ze hun eigen voedsel telen.

John vertelt dat er geen tv's zijn in de kamers, zodat er zo weinig mogelijk digitale afleidingen zijn. Het doel is dat gezinnen het rustiger aan gaan doen en terug gaan naar de basis: samenwerken zoals gezinnen dat vroeger ook deden toen iedereen nog een rol speelde in het huishouden. 

Warrior Rizen kan is zowel rustiek als geavanceerd. De kippenhokken zijn mobiel en voorzien van zonne-energie en de kas is een zeer geavanceerde 'teeltmachine' volgens John, zelfs in de strengste winters. 

Warrior Rizen nam in eerste instantie contact op met Ceres omdat ze een duurzame kas nodig hadden waar ze jaarrond konden telen. Samen is een kas ontworpen met een GAHT-systeem dat de binnentemperaturen binnen een stabiel bereik houdt. Onlangs heeft Warrior Rizen een verdampingskoeler geïnstalleerd waar ze de kas mee kunnen koelen tijdens de hete en droge zomermaanden. 

 

Vrienden en familie van John hebben de gehele kas zelf aangelegd en geïnstalleerd. Hiermee hebben ze niet alleen geld bespaard, maar ze hebben hierdoor ook veel geleerd over de functionaliteit van hun kas. 

Volgens John zorgt de kas voor groei en genieten de gasten enorm van het tuinieren en leren hoe ze daar hun eigen voedsel kunnen telen. Gasten vinden het leuk om hun eigen groenten te oogsten en John is ervan overtuigd dat dit gevoel van verbondenheid met het land hen helpt in hun genezingsproces op persoonlijk en gezinsniveau. 

Een kas toevoegen aan de ranch was logisch voor John. Hij bedacht dat als zijn rundvlees op natuurlijke wijze werd geproduceerd hij dat ook kon met zijn groenten. Het is belangrijk voor John dat zijn groenten groeien via hogedraadteelt, zodat gasten de kwaliteit van de producten dezelfde dag als ze zijn geoogst, kunnen proeven. Voedsel smaakt nog beter als je het gevoel hebt dat je het hebt verdiend. 

John zegt dat alhoewel het doel van de ranch en de gemeenschap de genezing is van de gewonde veteranen, het eigenlijk zijn eigen gezin is dat het meeste profiteert. Ze zien continu gezinnen voorbij komen die moeilijkheden overwinnen en op een betekenisvolle wijze weer met elkaar in contact komen. Hierdoor is zijn eigen gezin ook gegroeid en waarderen ze dingen veel meer. 

Als de zomer ten einde komt, wordt Warrior Rizen een zelfvoorzienende veehouderij dat rundvlees verkoopt aan de lokale gemeenschap. Het restaurant op de ranch blijft het hele jaar door open voor het publiek en serveert zowel rundvlees als groenten uit de kas. Gasten van het restaurant worden aangemoedigd om een rondleiding over de ranch te volgen na hun maaltijd om te zien waar hun voedsel vandaan kwam. De opbrengsten van het restaurant gaan naar het ondersteunen van veteranen en hun gezinnen. 

Voor meer informatie:
Ceres Greenhouse Solutions
info@ceresgs.com
www.ceresgs.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven